post

Доминик Тийм :„Бих желал да мога да избера на кои играчи да помогна”

Световният № 3 си навлече безкрайни критики заради позицията си относно фонда за помощ на тенисистите с нисък ранкинг.

Само преди  седмица тенисистката от Алжир Инес Ибу  ( WTA №615 ) в отворено писмо ( което достигна и до президента на Република Алжир) го обвини,че не уважава всички жертви  на играчите като нея. В него тя подробно описва как те едва се справят да си осигурят не луксозен,а нормален живот извън корта. „В тениса има неравностойно положение и вие го знаете”.„Не всички сме привилегировани като Вас”- допълва тя.

Вижте още:  Григор Димитров срещу Доминик Тийм - Paris Masters , R3

Ето отговорът на Принца на Клея пред френския спортен ежедневник L’equipe: „Не отричам , че има неравенство в тениса. Не отричам и че има играчи , които въпреки,че полагат огромни усилия да се усъвършенстват ,  едва издържат в тази ситуация.
Все пак да започнеш да тренираш тенис от съвсем ранна възраст (  Инес Ибу активно тренира от 6-годишна възраст ) изискват 50-75 хиляди евро , които могат да дойдат единствено от заможни родители или спонсори. Много малко играчи имат тези условия. Това за мен е привилегия. „Също така съм свидетел на неща, които не желая да споделя, защото просто са грозни”.- допълва Тийм и разяснява: „Има играчи, чието поведение не е на нивото на тениса като спорт. Не са мнозинство,но ги има. По тази причина държа да имам правото аз да преценя на кого да помогна”

Вижте още:  Полуфиналите - Рафаел Надал vs Данийл Медведев и Доминик Тийм vs Новак Джокович

Изяснява , че  има много организации , които не са свързани с тениса ,но имат по- голяма нужда от помощ  както и че отдавна  финансира младите австрийски тенисисти , но не желае да говори за това.

Абсолютно ясно от тези словесни престрелки  е само ,  че има твърде, твърде голяма несправедливост в разпределението на наградните фондове,че много тенисисти са в затруднение и че Международната Тенис Федерация трябва да реши тези проблеми . Възможно най-бързо е в интерес на всички.

Вижте още:  Western Southern Open 2020 , Финалите

Превод и редакция : Dimiter Kirov

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *