post

За едно ново начало

Те са професионалисти. Вдъхновени и изпълнени с енергия, те са си поставили високи цели. Те искат да изграждат личности и характери, които в предизвикателствата виждат възможности.
И сега се изправят пред поредното си лично предизвикателство. Заедно! Те вярват в себе си и поемат по пътя към следващата цел.
Идеята им, на пръв поглед, не е уникална. Енергията и отношението обаче, могат да превърнат една класическа идея в цел, която изисква много работа и себераздаване.

Кои са те?
Пресиян Коев
– човекът, който БФТ не успя да запази, но който има още много да даде на българския тенис.
Държавен шампион до 14 г. на открито през 2012 г. с Елизабет Данаилова,
Държавен шампион до 16 г. и 18 г. на открито през 2012 г. с Александра Караманолева.
Избиран е девет пъти за треньор на националните отбори на България в различните възрастови групи за Европейски отборни първенства, като най-силния резултат е през 2016 г. с отбора на юношите до 16 г. в състав Адриан Андреев, Леонид Шейнгезикхтов, Йоан Георгиев, които се класират на 5-то място в Европа, а след това и на 8-мо място в света на световното отборно първенство.
Той е първият български треньор, който е допуснат до участие в курс Ниво 3 (за професионални състезатели) на Международната Федерация по тенис и има получен сертификат за успешното му завършване.
За пет години, като работещ за БФТ, по негова инициатива са организирани 8 треньорски курса, в които са участвали 157 български треньори. Пресиян Коев е един от двамата лицензирани преподаватели от България, които могат да водят обучения. През 2016 г. България е първата държава на Балканския полустров, която получава сертификат за своята система за обучение на треньори от страна на МТФ.
За периода 2017-2020 е избран за член на Комисията за развитие в Европейската Тенис Асоциация.

Presian Koev Davif Haggerty
Пресиян Коев на Конференцията с Дейвид Хагърти, президент на МТФ; Лука Сантили, директор в сектор развитие на МТФ, Мигел Креспо – директор на сектор треньорство на МТФ

По инициатива и предложение на Пресиян Коев през 2017 г. България получава правото да организира Световната треньорска конференция. Над 650 треньора от 90 страни присътват на събитието, което се провежда за първи път у нас и получи високи оценки за организация от всички гости. Водещи лектори са Мери Пиърс, Елена Лиховцева, проф. Брус Елиът, Макар Рийд, Луй Кайе, Магдалена Малеева и други водещи експерти в тениса.
В периода 2016-2019 г. е Спортен директор в БФТ. Напуска поста не защото няма с какво повече да допринесе на българския тенис, а като търси друг път за постигане на целите си.

Alexander Penev
Александър Пенев с Адриан Андреев, Симон Антони Иванов и Данко Йорданов на Европейското първенство до 12 г. през 2012 г.

Александър Пенев – треньорът с опит и увереност, че посоката е вярна.
Треньор е на Денислав Проданов и Максимилиан Борисов, с когото те печелят три ITF титли. В периода 2008-2019г. е избиран 22 пъти за национален треньор на Европейски отборни и лични първенства за юноши (до 12, 14 и 16 г.) и девойки (до 12, 14 и 16 г.)
През 2009 г., под негово ръководство девойките до 14 г. (Виктория Томова, Сара Боевска, Цвета Димитрова) се класират на 7-мо място в Европа, а през 2012 г. на 8-мо място с момчетата до 12 г. (Адриан Андреев, Симон Антони Иванов, Данко Йорданов). През 2017 г. е избран за треньор на юношите до 15 г., които участват на Младежки олимпийски игри в гр. Гьор – Унгария (Васил Димитров и Антъни Генов).
В националните отбори е работил още с Антъни Генов (също и личен треньор), Джулия Терзийска, Калоян Вълчев, Петя Аршинкова, Вивиан Златанова, Десислава Златева, Розалина Юсева, Даниела Димитрова, Симеон Терзиев, Пьотр Нестеров, Николай Неделчев, Катерина Димитрова, Денислава Глушкова и др.
Шампион на Източна Европа до 14 г. През 2009 г. с Цвета Димитрова,
Държавен шампион до 16 г. на открито през 2013 г. с Елизабет Данаилова,
Държавен шампион до 14 г. на открито през 2016 г. с Васил Димитров.

Вижте още:  Orange Bowl 2018
57d2787424b110c7dc20f5a07d2a0eb7.0
Михаил Петров /в средата/ с Мартин Десподов и Александра Габровска

Михаил Петров – един млад човек с енергия, вече доказал, че може много.
Треньор е на Александра Габровска, която под негово ръководство печели два международни турнири от Тенис Европа до 14 г. втора категория, 2-ро и 3-то място на два турнира от Източно-Европейско първенство до14г. в гр. Анталия, Турция.
С Каталина Петрова достигат до четвъртфинал на Световно първенство до 10 г. „Смирква Боул“. А с Мартин Десподов е шампион на Международен турнир „Чемпиънс Боул“ до 12 г.
Три пъти отборен шампион на България с ТК „15-40“ до 10 г. (смесени отбори), момчета до 12 г. и девойки до 14 г. Три пъти вицедържавен отборен шампион с ТК „15-40“ до 12 г. момичета (2 пъти) и момчета до 14 г.

Вижте още:  118/20

Мястото са кортовете на ХТМУ /Химикотехнологичен металургичен университет/. На тези кортове от години се играе тенис. Един от организаторите, поставили началото на тениса тук, е Георги Лазаров, а неговата дейност продължава синът му Красимир Лазаров – преподавател в ХТМУ. Той е и баща на третото поколение тенисисти Алекс Лазаров. Тук, на корта, може да видите Юлиян Стаматов и още много тенисисти.
Ръководителят на Катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. Венцислав Гаврилов сподели, че неговото намерение е базата да се подобри и, освен на открито, тя да стане използваема и при зимни условия. Той е твърдо решен тенисът в ХТМУ да премине на друго, много по-високо ниво, да се създаде не просто Клуб, а един от водещите клубове в България. „Обърнах се към Пресиян Коев, защото знам, че само човек като него, с много опит и амбиции, може да осъществи тази цел. Личните ми впечатления от него са отлични. Работил е в БФТ, бил е състезател и треньор и познава както международните, така и структурите в България. Познава играта и съм убеден, че с неговите качества можем да изградим един истински водещ клуб. Имаме една и съща визия за бъдещето на тениса. Сигурен съм, че неговото място е тук. Имам сериозни, дългосрочни планове.“ – казва доц. Гаврилов.

Вижте още:  Осъществяването на мечтите е само началото на живота...

Какво предстои?
Целта на треньорите и ръководството на ХТМУ е да получат лиценз за Тенис клуб.
„Създаваме ТК „ХТМУ“ с идеята той да заеме водеща роля в тенис-живота в България. В него ще се развива с еднаква страст и масовия, и професионалния тенис .” – формулира накратко целите на Клуба Пресиян Коев.

Денислав Проданов, Александра Габровска, Каталина Петрова, Максимилиан Борисов, Михаел Михайлов, Михаил Иванов, Габриела Митева, Натали Добрева, Гергана Бунева, Христиан Семерджиев, Елина Буюклиева – те ще последват треньорите си в новото начинание.
Всички заедно ще формират стил на работа, малко познат досега. Те са спечелили много доверие. Очакват и още родители да поверят децата си, които да сбъднат своите мечти, да изграждат характери и израстнат като личности и спортисти.
А след доверието ще говорят само успехите!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *