post

Григор Димитров, предстоящите турнири и още нещо

След паузата, светът бавно се рестартира. Този рестарт сякаш ни предлага различна „програма“ – да пътуваме по-малко, концерти и спектакли да „се свиват“, многолюдните срещи може би ще са  изключения, бизнесът да бъде по-пресметлив, държавните граници са с пуснати бариерите…

Спортът!

Спортът смени скоростта и май никога няма да е това, което беше станал. Еволюцията на Олимпиадите от Кубертен до Рио де Жанейро достигна пикът на безумието – като организация, брой участващи, безобразно разхищение на средства, нечовешка физическа и психическа надпревара. Мега-турнирите като Световно първенство по футбол, Диамантена лига в атлетиката, Световна лига във волейбола и много други, ще отбележат неизбежна промяна, която, надявам се, ще върне на спортистите онези поносими натоварвания, които ще носят удовлетворение, наслада и забавление, а не гладиаторска подготовка и изпитания.

Тенисът!

Тенисът е напът да преживее година без Шлемове. Ако все пак насилствено се проведат, те ще бъдат в много редуциран състав. На „роботите“ временно беше дръпнат шалтера. И те си върнаха живота. Обърнаха се с лице към семействата си, разтовариха се психически, излекуваха болежките, възстановиха много от качествата си, без да форсират изкуствено тонуса и физическата си форма.

Който е гледал Яник Ноа, Марат Сафин, Макенроу, Дженифър Каприати, Мартина Хингис и  още …, ще си спомни какво означава едно състезание да е представление както за зрители, така и за участници. За да се стигне до „гладиаторите“ Надал, Медведев, Серина Уилямс… Малко, не само в тениса, са играчи като Кириос, който спира, когато шоуто е застрашено, като Федерер и Джокович, които са родени за това, което правят и им се получава с лекота, макар и само на пръв поглед. 

Вижте още:  Феликс Оже Алиасим: „ Трябва да се изправим лице в лице срещу вируса заедно, като един обединен свят!“

Битката за титли, класирания, респективно за пари, се превръща в унищожителен водовъртеж, от който излизане няма. 

Преди години в обществото имаше дебат – докъде ще достигнат човешките възможности и докога ще продължи поставянето на световни рекорди.

Дали спортът ще забави темпото за производство на „не човеци“ или с още по-голяма ярост ще се опита да си върне загубената скорост?

Дали точно сега не е моментът, макар и инспириран от нещо невидимо и неочаквано за мнозина,  в който тази недпревара ще отстъпи място на състезанието като спектакъл, а не като го превръща в самоубийствена битка, в рамките на една истинска война в мирно време.

„Изгладнели“ за тенис, и ние, и тенисистите от събота ще получим своята доза тенис. Ще има ли видима промяна в качествата на тениса, който предстои да видим, тепърва ще споделяме. 

Вижте още:  Новак Джокович срещу Денис Шаповалов - Paris Masters , Финал

Ето какво ни предстои да наблюдаваме.

ADRIA TOUR

Mачовете от демонстративния турнир на Джокович Adria Tour в Белград, който ще се играят през уикендите, остава да се разбере и кой тенисист кога ще излезе на корта.

Това ще се случи в петък. От 17.00 ч. българско време ще има специална програма, а денят ще завърши с тегленето на жребия. Очаква се то да приключи до 20.30 ч..

В събота двубоите започват от 15.00 ч., като в дневната сесия ще се проведат четири мача. В 20.00 ч. следва вечерната сесия с още 4 мача.

В неделя програмата е сходна – в 15.00 ч. започва дневна сесия с четири сблъсъка, след което в 20.00 ч. ще е време за финала. Церемонията по награждаването ще бъде в 22.30 ч..

Всеки уикенд в Adria Tour ще играят две групи от по четирима тенисисти, като мачовете ще бъдат във формат два от три сета до 4 гейма. Всеки ще играе по два мача в събота, след което по един в неделя, последван от финала между победителите от групите. Сред участниците, за наша радост, е и Григор Димитров.

Освен Григор Димитров и Новак Джокович, участие са потвърдили Александър Зверев, Марин Чилич, Борна Чорич, Виктор Троицки, Доминик Тийм, Душан Лайович, Филип Краинович и Дамир Джумхур.

Вижте още:  Григор Димитров и BNP Paribas Open 2019 (допълнение)

Графикът е:

12-14.06. – Белград, Сърбия

20-21.06. – Задар, Хърватска

27-28.06. – Черна гора

03-04.07. – Баня Лука, Босна и Херцеговина

05.07. – мач между Джокович и Дамир Джумхур – Сараево, Босна и Херцеговина

Eastern European Championship

Начало – 15 юни в Белград.

Душан Лайович, Миомир Кечманович, Данило Петрович, Педа Кръстин, Виктор Троицки, Филип Краинович и юношата Хамад Меджедович от Сърбия, Дамир Джумхур от Босна и Херцеговина, Рикардас Беранкис от Литва, Серги Стаховски от Украйна, Борна Чорич от Хърватия, Емил Русуори от Финландия, Андрей Рубльов от Русия и Аляз Бедене от Словения са част от състава на мъжете.

Патриция Мария Тиг, Ирина Камелия Бегу, Ана Богдан от Румъния, Жана Фет от Хърватия, Полона Херцог, Тамара Зиданек от Словения, Катерина Козлова от Украйна, Аранта Рус от Холандия, Кристина Младенович от Франция и от Сърбия Ивана Йорович ще влязат в женския жребий.

Нашата втора ракета Димитър Кузманов е част схемата при мъжете.

Ще следим срещите по Евроспорт и на познатите линкове.

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *