post

Тенис календарът 2020? Парите победиха!

Ниско класираните играчи са войнствено настроени – за пореден път парите от телевизионните права надделяха. Мастърсът в Синсинати отменяше квалификациите на „Flushing Meadows “. US Open обаче се опитва да бъде гъвкав, за да примами звездите.

Stacey Allestee
Директорът на US Open Стейси Алестър

Триадата ATP-ITF-WTA роди нещо много обемно. От 23 август два ГШ и три Masters 1000 турнири ще се проведат през седем седмичен период, надявайки се, че Covid-19 няма да нанесе удар отново. Безпрецедентна радост за феновете на тениса.

Гледайки исторически прецеденти, 79 от Топ 100 при мъжете бойкотираха Уимбълдън през 1973 г. в , но шампионатът наистина не пострада от удара, и Ян Кодех, победителят през тази година, никога не видя статута си на шампион омаловажен . Трябва да се помни, че чехът спечели титлата на двойки и на Ролан Гарос и стигна до още два финала на Forest Hills, така че неговите постижения не могат наистина да се оспорват.

В момента Ролан Гарос изглежда по-конкурент тъй като това ще се проведе месец по-късно и след като привлече 75% от ATP Top 100 и 70% от WTA Top 30 играчи от Европа. US Open, от друга страна, може да се възползва от преместването на Синсинати на Flushing Meadows, създавайки триседмична камара от точки и пари, които да не могат да бъдат лесно подминати..

Въпросът е: колко играчи ще могат да минат през седем седмици на толкова високо ниво, четири от които натоварени с пет сетови мача,през цялото време да прекосяват Атлантическия океан по средата и да живеят в непознати условия? Рискът от контузии на множество играчи е реален. Необходимостта да започнат да печелят отново ще тласка мнозина да продължат , но също така ще принуди другите да пропуснат няколко турнира, за да увеличат шансовете си за печелене на точки и части от наградните фондове.

Всеки от участващите турнири е отчаян да бъде домакин на съответните си събития, за да не се случи финансово бедствие. Рим е най-добрият пример: Анджело Бинаджи, президент на италианската федерация, твърдеше многократно, че е готов да премести турнира в други градове и на различни повърхности, само за да се случи – той заслужава разбиране, както и всички други промоутъри и собственици.

Вижте още:  И ТОВА ДОЙДЕ ОТ КОСТА РИКА /за Мико с най-добри чувства/

Уимбълдън беше застрахован, докато всички останали не бяха. Въпреки това AELTC просто не е благотворителна организация, тъй като по-голямата част от приходите й отиват в LTA и по този начин е много по-лесно да се инвестира за компания, чиято първа цел не е непременно да прави пари, докато други собственици, като собственика на турнира Mutua Madrid Open ,Йон Циряк, не може да си позволи да бъде толкова великодушен с инвестициите си .Същото важи за италианската и френската федерации.

US Open (и New York Times) веднага подчертаха, че Серина Уилямс ще участва и е така. След като загуби четири финала на шлем, най-вече като фаворит и без да спечели нито един сет – Патрик Муратоглу обясни някои от проблемите, с които се сблъсква – гоненето на нейната 24-та титла.Така ще задмине Маргарет Корт и ще бъде лайтмотив на турнира. При условие ,че спечели.

Proxy Image (28)
Серина Уилямс и Патрик Муратоглу

Новият директор на турнира Стейси Алестър трябва да разчита на подкрепата на цялата USTA, за да успокои съмненията на европейските топ тенисисти като Надал, Джокович и Халеп. Техните опасения вероятно са причина за актуализацията в правилото относно броя на персонала, който играчите ще могат да вземат със себе си в Голямата ябълка – въпреки слуховете за допускане само на човек, крайният брой беше определена на три. Другите отстъпки включват възможността най-богатите да наемат апартамент близо до парк Корона, вместо да бъдат ограничени само до JFK. Мога да се удивлявам само на тези, които ще имат задачата да проверят дали играчите не отиват в клубове, предвид прецедента, видян в Белград миналия уикенд.

Novak Djokovic Us Open 2015 1 720x4801 (1)
Световният №1 при мъжете Новак Джокович

Не трябва да се учудваме, че в крайна сметка САЩ се съобразяват с призива на пари. Най-добрите играчи предявиха тежки изисквания за участие и получиха всичко, което поискаха .

Цялата машина за тестване все още предстои да бъде финализирана, особено по отношение на честотата на тестовете – аз зададох въпрос по въпроса по време на пресконференцията на USTA в сряда, но въпросът остана да виси във въздуха. Всеки служител призовава за чувството на отговорност на играчите, но съдейки по последните демонстративни турнири, не съм много сигурен ,че всъщност ще е така.

Вижте още:  Героят на US OPEN 2017

Преминавайки към играчите с по-нисък ранг, US Open реши да преведе 6,6 милиона долара в (по 3,3 за мъжете и жените), които след това ще ги изразходват, както желаят : или да компенсира играчите, които бяха ощетени от отмяната на квалификациите. Или да организират и / или подкрепят няколко ATP Challengers и WTA International.

US Open ще гарантира място в жребия за най-високо класираните 120 играчи. Освен Федерер , всички останали трябва да играят.По-малко вероятно е десетки специалисти на клей да решат да пропуснат сезона на хард, за да се съсредоточат върху триото Мадрид-Рим-Париж. Онези, които ще стигнат до по-късните етапи в Ню Йорк, може да изберат да прескочат Мадрид, но тези, които не са сигурни, че ще се отпаднат рано, определено ще участват и в двете.

Животът ще бъде труден за онези, които няма да влязат в основните схеми на ГШ. След четири месеца карантина, тези играчи ще бъдат принудени да играят още по-дълго, тъй като графикът на Чалънджърите все още се актуализира. Не само това: докато ранните слухове посочиха, че кръговете ще се възобновят през декември, сега изглежда вече не е така. На хартия може да се направи нещо след 14 август, може би със 150 000 щатски долара да бъде организирано събитие в Орландо през Вашингтонската седмица …

Дори ако беше възможно да се планират няколко Challengers, обаче, те ще бъдат толкова малко, че никой играчи с по-нисък ранг от №180 няма да успее да пробие преди квалификациите. Освен това трябва да помним, че само победителите в подобни събития печелят подходящи пари, докато влизането в основната схема на шлем автоматично означава $ 50 000. Те биха могли да спечелят два пъти повече, ако спечелят мача си от първия кръг . Както и да е, най-важното е, че прогнозата не е добра за тези, които са класирани извън Топ 200.

Illya Marchenko 720x4801 (1)
№200 при мъжете – Иля Марченко

Както до голяма степен се очакваше, бизнесът спечели, въпреки че ATP донякъде „се преструваше“, че е избрал една от двете опции по време на конференцията миналата седмица, за да умилостиви играчите, класирани между 200-то и 400-то място, когато в действителност другите никога не са били реални. Например: възможността да се отмени Синсинати и да се играят обичайните три квалификационни кръга в Ню Йорк. Първият вариант означаваше, че едни и същи играчи ще участват и в двете събития, докато вторият означава препятствия към някои играчи, класирани извън горния ешелон на спорта.

Вижте още:  Треньорът на Серина Уилямс – Патрик Моратоглу смята да организира тенис турнир през май, за да помогне на играчите да се завърнат на корта

ATP избра първото изключително по финансови причини, тъй като турнир Mastesr 1000 като събитие означава телевизионни права, спонсорство и пари, докато приходите от квалификациите обикновено не съществуват. Разбира се, US Open предложи еднократна сума като компенсация, но кой знае как ще се изразходва и според какви критерии.

Точковата система също се изкривява поради всичките й противоречия. Би било правилно играчът да има цяла година да защитава или подобрява предишните си резултати (следователно да защитава и подобрява собствените си рекорди), но сега някой като Джан Лука Магер,който направи фурор през февруари,( финалист от Rio Open! , ще има само месеците, които се простират от август до януари, за да се възползва от своите победи, докато Фонини и други , които изградиха класирането си през 2019 г., ще запазят мястото си до края на 2020 г. и чак до април 2021 г. – доста разлика – 5 и 16 месеца. За да е ясно обаче, все още няма яснота как ще се оценява класирането и кога точките ще бъдат „ размразени “.

Ще завърша, като посоча, че в момента турнирът в Париж – Мастърс 1000 е предвиден да продължи между 1 и 8 ноември, около три седмици след края на Откритото първенство на Франция. В същия град. Със същите играчи. Парите отиват за пари, стара истина, която все още трябва да видя опровергана

От : Томазо Вила
Превод и редакция: Dimiter Kirov

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *