post

Информация за US Open 2020

Тенис асоциацията на Съединените щати – USTA продължава напред с плановете си за провеждане на тазгодишното открито първенство на САЩ, въпреки твърде вероятната  перспектива някои топ имена да пропуснат събитието.
Новоназначеният директор на турнира Стейси Алъстър и други длъжностни лица обмислят три потенциални варианта относно Мейджър-а в Ню Йорк, като се включваше отмяната му за първи път в историята.  Изразени са опасения относно  домакинството на такова голямо събитие на мястото, което беше епицентърът на пандемията COVID-19 в Америка.  Ню Йорк съобщи за повече от 210 000 случая на вируса, довел до смърт над 17 000 души.
 „Нашият екип  работи буквално денонощно, за да измисли начин, по който можем да отворим САЩ и да го направим по безопасен начин“, заяви президентът на USTA Патрик Галбрайт миналата сряда по време на видео разговор.
„Без да имаме близък социален контакт, смятаме, че ако е някой се зарази с COVID-19, няма да се разпространи.  Нашите специалисти по заразни болести са уверени в това.  Те ще бъдат извадени от околната среда, но трябва да имате близък контакт, за да се заразите. ” -добави той по-късно.

Решението да се осъществи US Open не е изненада предвид отчаянието на USTA да поддържа някои финансови сделки.  Дори ако никой фенове не могат да присъстват на турнира, US Open все още има различни спонсорски и телевизионни сделки.  Преди това организацията съкрати над 100 души поради сегашния икономически климат и затвори националната си централа в Ню Йорк, за да спести пари.  За разлика от Уимбълдън, US Open ще загуби значителна сума пари, тъй като те не са покрити от пандемична застраховка.
Според източници в ESPN и Forbes, и ATP, и WTA вече са се договорили Големият шлем да започне в края на август.  Официалното потвърждение се дължи на това, че USTA чака  одобрението на местните власти.
В друг вариант, свързан с Големия шлем, има голяма вероятност тази година Мастърс-ът в Синсинати (Western & Southern Open) да бъде преместен в Ню Йорк и да играе ролята на подгряващо събитие за US Open.  Предложение, което се появи преди няколко седмици.  Идеята на преместването е да се сведе до минимум пътуването на играчите в страната.

Ще отидат ли топ играчите?
Решението да се  продължи с US Open идва след като поредица от топ имена в тениса изразиха съмненията си да присъстват на събитието.  Световният №1 при мъжете Новак Джокович преди време описа мерките като „крайни“ по време на скорошно интервю за сръбската телевизия.  Изрази загриженост относно предложението да се позволи на играчите да изведат само един член от своя отбор на  корта на US Open.
„Това е нещо, което е доста немислимо в момента.  Не можете да отидете в Манхатън, ще трябва да спите в хотел на летището, ще трябва да изберете само един човек, който да дойде в клуба с вас.  Няма да има публика, няма да има медии … Доста екстремни условия, в които да се играе.  Не знам дали е правилно. ” -така  Джокович коментира ситуацията.

Рафаел Надал, който е защитаващият шампион, каза преди малко повече от седмица, че няма да пътува до Ню Йорк ако ГШ се провеждаше в момента.  Испанецът по-рано заяви, че вярва, че АТР ТУР-ът не трябва да започва отново, докато световните ограничения за пътуване не го направят справедлив за всички играчи, независимо от това къде са базирани.
„Трябва да сме ясни.  Трябва да бъдем отговорни, трябва да изпращаме силни послания и положителен пример за обществото “, твърди Надал.  „Ние страдаме от безпрецедентна ситуация и моето усещане е, че трябва да се върнем (на ТУР-а), когато всички играчи успеят да пътуват и са в безопасност.“
„Ако не, вероятно ще продължа да играя, но усещането ми ще бъде, че ние (АТР) не сме на 100 процента коректни.  Искам да видя как моят спорт е 100 процента справедлив и коректен.  Особено при обстоятелствата. “

Има недоволство и от някои членове на дамския тенис начело  с шампионката от Откритото първенство на Франция през 2019 .Аш Барти наскоро хвърли съмнения за появата си в Ню Йорк тази година.  В обмен на имейл с Асошиейтед прес, Барти призна, че има „притеснения“.
„И аз имам притеснения“, заяви тя.  „Разбирам, че турнирите са готови да стартират, но приоритетът трябва да бъде запазването на здравето на всички.“
“Нямам търпение да се върна там и да играя, но трябва да сме сигурни, че първо е безопасно да го направим, не само за мен, но и за моя екип”, добави по-късно Барти.
Двукратната  шампионка от Wimbledon  Петра Квитова по-рано заяви, че по-скоро ще няма да участва на US Open, отколкото да се изправи пред перспективата да играе зад затворени врати. 
„Разбира се, бих искал да играя на още един Големия шлем, но ако е така, по-скоро  не бих го направила“, каза шампионът при дамите в Уимбълдън миналия месец.
„Да играеш на Големия шлем е най-престижно   в тениса , но да играеш без фенове, които са нашият двигател, не ми изглежда правилно и Голям Шлем не го заслужава.“ -добави тя.

 Официално съобщение относно US Open ще бъде направено по-късно тази седмица, след като властите в Ню Йорк одобрят плановете градът да бъде домакин на турнира.  Предвижда се и през следващите дни ATP и WTA да публикуват своите графици до края на сезон 2020.  Не е ясно дали всички те ще направят съобщенията си в един и същи ден.

US Open трябва да започне на 31 август..

Вижте още:  Полуфиналите при дамите - Wimbledon 2019

Тенис анализи

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *