post

Нов формат на тенис-филма и неговите герои

Ultimate Tennis Showdown (UTS) е новаторска тенис лига, създадена от Патрик Муратоглу, известният треньор на  Серина Уилямс и наставник на обещаващи играчи като Стефанос Циципас, Коко Гоф, Алексей Попирин и Холгер Рун.

Първото събитие от сериите на UTS (UTS1) представи 10 от най-добрите и зрелищни играчи в света Доминик Тийм, Стефанос Циципас, Матео Беретини и Давид Гофен. Във всяко събитие се играе за шампионски трофей и парични награди. 

UTS1 се проведе от 14 юни до 12 юли 2020 г. в Академия Муратоглу, в Ница, на френската Ривиера. 

Въпреки че UTS е лига без зрители, тя поставя  феновете в центъра на действието като предизвиква силни емоции и представя тениса по начин, за който никога не се е мислило досега. 

UTS има за цел да привлече по-младото, по-ангажирано ново поколение фенове, за да разшири своята общност на фенове.“ – казва Патрик Муратоглу.

И още от официалните твърдения на организаторите:

„Тъй като средната възраст на публиката на тениса е 61 години и тя се увеличава всяка година, тенисът в момента е в опасна зона. Като спорт тенисът не успява да обнови своята фенска маса и да се хареса на по-младите поколения. Защо?

Първо, съвременният тенис има силна липса на емоции и разнообразие. Отчасти поради еволюцията на кодекса на поведение, който става все по-строг през годините, играчите са принудени да потискат своята личност и да се вписват в определена форма, която спортът е създал за тях. В резултат на това в момента няма Макенроу или Конърс, играчи, които да споделят истински личността и емоциите си с феновете и към които феновете от своя страна могат истински да се отнасят.

Вижте още:  Тодор Енев - на корта и извън него

Второ, липсва „модерност“. Тенисът е в застой повече от 40 години, придържайки се към едни и същи правила и традиции. Той не успя да се адаптира към променящата се реалност и да се хареса на новите поколения, които напълно се открояват от предишните. Новите поколения, например, не искат 3 часа да стоят в мълчание и да гледат тенис мач; те искат по-бързо, по-интензивно съдържание.“

Патрик Муратоглу преобразява предизвикателствата, произтичащи от ситуацията на COVID-19, във възможности. Тъй като турът бе „на пауза“, той бързо предприе действия за въвеждане на напълно нова концепция, която има за цел да даде на тениса глътка свеж въздух, от който той отчаяно се нуждае.

Малко за правилата!

Форматът на мачовете на UTS е напълно преобразен и се отличава от традиционния тенис.

UTS турнирите следват класически шампионатен формат, където всеки играе срещу всеки. В края на фазата, най-добрите 4 играчи във временното класиране, ще се срещнат във Финалната четворка, или полуфиналите.

Всяка среща се играе от четири гейма по 10 минути всеки. Геймът печели играчът с най-много точки.

Ако резултатът е 2-2, в петия се играе до две последователни точки.

При редовните геймове се сервира по обичайния начин, а в петия сервисите се редуват

И още: 15 секунди между точките, „коучингът“ на живо е позволен и се предава на живо към феновете, използване на две UTS карти на гейм.

Вижте още:  Париж – шанс за останалите щастливци!

Картите:

-1serve – Опонентът има право само на един сервис, вместо два.

Winners count X 3 – всяка точка се брои за три.

Steal serve – играчът сервира 4 пъти последователно.

Win in 3 shots max – Опонентът трябва да спечели точката за 3 удара или по-малко.

Въпреки че ще има по-силен акцент върху забавлението, UTS не е само представление, а  разчита на сериозна конкуренция.

Във второто издание се включват две нови лица при мъжете – Григор Димитров и Фернандо Вердаско и 4 жени, които ще се включат във финалния етап – Анастасия Павлюченкова, Ализе Корне, Онс Джабеур, 13 -годишната Бренда Фрухвиртова.  

И така!

UTS не е еднократен акт. Целта е да се създаде дългосрочна лига от събития по целия свят. 

И ако UTS е филм, то той да е сага. 

Освен, че е сред най-добрите тенисисти в света, всеки участник в UTS е избран, защото може да бъде филмов герой, твърдят организаторите. Всички те са пламенно различни; всички са ефектни по свой собствен начин. И носят свои „псевдоними“. 

Матео Беретини е „The Hammer“ /Чукът/, Фелисиано Лопес – „El Torero“ /Тореадорът/,  Вердаско е „EL FUEGO“ /Огънят/, 13-годишната  Бренда Фрухвиртова е  „The Prodigy” /Чудото/, Корентин Муте е „ The Tornado“ /Торнадото/… А Григор Димитров е GRIGOR; което означава GR-eatness, GR-oove, GR-ind… GR-igor  или „Великолепен, Вълнуващ, Помитащ… Григор“ (преводът, разбира се, не е буквален, а художествен, бел. моя).

Вижте още:  ГОРЕЩИ ТЕМИ: „Беше като в затвор!“

Ето какво пише официалният сайт на турнира са Григор: „ 29-годишният българин внася  талант, сила и чист атлетизъм във вече „горещия“ състав на UTS. Бившият световен номер 3 не може да бъде преодолян с лекота. Той е един от най-атлетичните играчи на тура, като често оставя удоволствието на феновете. Видяхте ли този слайс? Как стигна до тази топка? Как е толкова еластичен?  Григор е и един от най-талантливите технически играчи в историята на тениса. Неговите движения на форхенд и бекхенд са истинска наслада за очите и кошмар за опонентите му. Извън корта Григор е класа и увереност. Понастоящем класиран  под №19 в света, Григор има 8 ATP титли, включително финалите за ATP 2017. Може ли да добави UTS към колекцията си?“

UTS 2 започва тази събота, 25.07.2020 г, а финалът е на 02.08.2020 г. 

Мястото е Ница, Франция. 

Първите срещи на Григор.

25.07.2020 г., 21.30 ч. – Григор Димитров/Ришар Гаске, 

26.07.2020 г., 21.30 ч. – Григор Димитров/Фелисиано Лопес. 

Срещите може да наблюдаваме по MaxSport 2 и на обичайните линкове.

Дано се забавляваме поне толкова, колкото ни обещават организаторите!

Успех, Григор!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *