post

Осъществяването на мечтите е само началото на живота…

Разговорът ми с Емилиан Пампулов продължава с темата за най-малките тенисисти. Тя е важна и за родители, и за треньори. Добре е и ние, феновете, да си даваме сметка за всичко, което преживяват състезателите – от деца, до „звезди“. Един мой въпрос провокира в моя събеседник целият му натрупан с годините опит и той го споделя с нас.

Има ли, според Вас, потенциал за още български състезатели, които да влязат сред най-добрите 100 или 200?

„ДА – българските деца имат този потенциал и то не само за място сред № 100 или № 200 в световната тенис ранг листа, а и много повече,  НО …. Преди да започна от самото начало, за да разбере всеки сам какво се крие зад това голямо „НО”, щe дам няколко непоискани съвета на родителите. Всяко дете е различно от другите, има своите особености, таланти и огромен потенциал, но от вас, майката и бащата, зависи как ще се развива то. Никога не сравнявайте постъпките и развитието на детето ви с вашето детство. Аз го правих и по-късно разбрах, че греша. Всяко дете се ражда в ново време, коренно различно от това, което е било във вашето детство. Нека не поставяме „тавана” на детските мечти и стремежи. 

Децата стъпват на корта и взимат в ръка тенис-ракетата най-общо по две причини – любопитство и личен интерес или по инициатива (желание) на родителите. Застанало пред треньора, детето отправя невинни очи в него, очаква магията на тениса. Това е първият момент, от който започва дългия път към върха. Как ще отвърне треньорът на питащия детски поглед е решаващ за детето. Зная как деца остават в „плен” на тениса за цял живот или как след седмица (няколко месеца, година) се отказват. За бъдещето развитие на детето ролята на  учителя в училище е голяма – то е задължено да ходи на училище, а при тениса, детето идва по собствено желание и треньорът е този, който трябва да го „поведе” по пътя за сбъдване на мечтите му … 

 Днес можем да разграничим следните „периоди”, през които преминава състезателят,  „насочил поглед към върховете на тениса”:  – „от първия удар” до първото му състезание (до 7-8 годишна възраст); – „оформяне” и състезания до 12 год.; „узряване” до 16 год.; – „промяна” преминаване от юношески към професионално ориентиран тенис (до 18-20 год);-  „осъществяване на мечтите”; ….  

Това теоретично „разграничаване” е най-общо и условно, като винаги има и много изключения, но го правя за по-лесно обясняване на приоритетите и начин на работа през различните етапи.

От първия удар” – началният треньор е много важен за бъдещата тенис-кариера на всеки тенисист. Обикновена практика е клубните треньори, които се занимават с „начинаещи” деца да са с най-ниска тенис квалификация. Често тези млади хора не съзнават ясно, че от тях зависи полагането на „основните камъни при строежа” на една бъдеща кариера на детето. Децата (до 5 – 6 год.)  учат с очите си, те подражават движенията на този, който е срещу тях. Тук е от значение начина (стила) на игра на треньора и в по-малка степен неговите обяснения.  Освен това  тенис-треньорът трябва задължително да притежава добра  педагогическа и психологическа подготовка  и то не „за обща култура”, а за добиване на истински познания в тези области. При тениса „психиката” на състезателя е основен фактор за успеха. Работата в тази насока е много специфична, изисква много време и трябва да се осъществява съвместно със заучаване на техника и тактика.  

201a34071789a181f72bed37ef49b125.0
13.08.2020 – Алекс Бергоми и майка му Елена Пампулова-Бергоми след спечелване на силния турнир (1 место) U12 , Iphitos, München / в този тенис-клуб се  провежда АТР BMW-Open /

В периода на „оформяне” и  готовност за първите си състезания тенисистът застава в средата на „триъгълника”, от който зависи много през следващия период на развитие.  По върховете му са „родители”, „треньор” и „административен орган” (клуб, федерация и др.). Взаимодействието и хармонията между „трите върха на триъгълника” е от решаващо значение за бъдещето на младия състезател. Трябва всеки „връх” да знае точно и ясно какви са неговите функции. Ако това не се получи (за съжаление това се случва при голямата част от децата) шансовете за пълна изява на потенциала, които има състезателят  намалява значително. Родителите са тези, които са най-заинтересовани от правилно развитие на детето им и те са тези, които могат да избират другите два „върха” на триъгълника, за да се създадат максимално добри условия за развитие на детския талант. Те трябва да знаят, че както в училище има учители за начално образование, след това други за прогимназия, трети за гимназия и още по-нагоре университетски преподаватели, така е и в тенис обучението. Всички участници в подготовката на едно талантливо дете следва да знаят, че всяко дете е индивидуално и трябва още от самото начало да са проучили неговите силни и не толкова силни страни – физически, интелектуални, психически и т.н.   През този период тенисистът трябва да започне занимания и с други спортове, изграждащи и допълващи нужните му физически и психически качества. Често това не е в интерес на тенис-треньора, а и малко от тях са подготвени за такива тренировки. Има физически качества, които се развиват оптимално само в определена възраст при децата. Също през този период се изграждат и затвърдяват психически качества и черти от характера на състезателя, без които не могат да се достигнат върхове.

Препоръчвам на децата след 10 годишна възраст да тренират и участват в състезания с твърди (нормални) топки и на цял корт. В края на периода броя на състезанията (регионални, национални), в които участва състезателят, може да нарасне, като се пробва участие и в някой международни турнир.

Още в началото на този етап родителите разбират, че ще са необходими сериозни инвестиции, защото само с една-две тренировки на седмица не може да се постигне желаното ниво, а има и участие в турнири и всичко се заплаща. Талантът и упоритата работа на детето не е достатъчно, необходимо е и материално подсигуряване. И това е само началото … Днес всичко струва пари и се измерва в пари.

При завършване на периода за „оформяне” състезателят (момчета и момичета) трябва да е добил  правилна и добра техника за изпълнение на всички необходими за състезание удари  (начина на изпълнение на ударите да е съобразен с биомеханиката при ставите на крайниците и фазата на физическото развитие на детето;  не само силата и точността на отделния удар, но и този удар да не поражда натоварване на стави и поява на травми); в тяхното разнообразие; да е в състояние да изпълнява различни тактически задания; добро общо и специфично физическо състояние. 

Следващият период, „узряване”, е времето, когато детето става юноша, девойка. Важен, особен  етап в развитието на всеки човек в най-общ план, а също и за младия тенисист. Състезателят е донякъде изградил вече свои критерии и цели, но все още „блуждае” в „неговия собствен свят”.  Този „труден момент” (с продължителност от няколко години) се преминава относително лесно и безболезнено, ако цялото съзнание на младия човек е обхванато от стремеж за реализиране на „конкретна, лична цел-мечта”. Една „цел-мечта” за юношата е най-добрия „щит” за предпазване от пагубното въздействие на днешните „изкушения”. Състезателят трябва да е готов да „жертва” общоприетите удоволствия  за неговата възраст в полза на упорити тренировки и участие в турнири. Училището не трябва да бъде пренебрегвано, напротив гимназиалното образование трябва да бъде завършено успешно. Това е времето, когато състезател и родители могат да конкретизират целите си. Често целта е „Топ 100 или 200” в световния тенис. Такава „цел” няма да доведе до голям успех. Ще се играят турнири от „10 хиляди” до „до 25 хиляди” награден фонд с променлив успех, годините ще минат бързо и накрая равносметката ще е, че не са реализирани пълните възможности на състезателя и моментът е пропуснат. „Целта” трябва да е „Топ 10” и тогава състезателят следва да отдаде всичките си сили, време, мисли и желания за постигането и.                                                            Състезателят трябва да вярва, че може да постигне „мечтата” си и родителите и всички около него трябва да го окуражат и помогнат. 

„Целта” още от самото начало не трябва да е посредствена, защото и състезателят ще е посредствен или таланта и „мечтата” ще угаснат преди да са се развили …    Как ще се развият събитията е трудно да се предскаже, защото „съдбата ни е непредвидима”, и ние не трябва сами да си поставяме „таван”, като това се отнася за целия ни живот…

След 14-годишна възраст  може да се потърси удачна европейска „Тенис Академия” за краткотрайно пребиваване (от 10 дни до месец) с интензивни тренировки. Трудно е да се каже коя „Тенис Академия” е „удачна”, защото нивото им бързо се променя; често нужните такси също са решаващи; условията за пребиваване; възможност за придружаващ  родител (почти задължително за момичетата) и други съображения. През последните години, различни агенти на „Тенис Академии”, менаджърски компании и подобни групировки започват да търсят подходящи талантливи 14-15 годишни деца, като им предлагат благоприятни на пръв поглед „договори за подпомагане”. Родителите трябва да бъдат много внимателни, защото децата им се нуждаят от подобна подкрепа, но е важно при какви условия и от кого … Преди десетилетие „преследването” на таланти от „благожелатели” започваше след тяхната 16-19 годишнина и не беше толкова явно насочена към „бързо печелене на пари”.

Днес  преминаването към професионалния тенис на един обещаващ юноша (девойка)  се разработва по начин, подобен на инвестиция за фирма, която трябва да бъде много печеливша за инвеститора. Сам състезател, дори и с помощта на родителите си, не може да се справи с установения вече „механизъм” за успешна тенис кариера на младия талант.  

Винаги зад успешния състезател стоят две-три личности, който са оказали решителна помощ (не само материална) в подходящия момент. Това важи не само за тениса или спорта, а за всяка успешна човешка кариера. Мога да ви дам десетки примери в подкрепа на тезата. Трудно е да знаеш предварително кои ще бъдат правилните „личности-помагачи” и кога е „подходящия момент” ….

Преходът между периодите на „узряване” и „промяна” т.е преминаване от юношески  към професионално ориентиран тенис е особен и труден. Необходим е треньор с много опит и познание, не само за особеностите при играта на професионалистите, а също и в подбора на турнири (уточняване на състезателния календар минимум за 6 месец напред), в които състезателят да участва. Това е от изключително значение за успешен преход към професионалния тенис. „Пътят нагоре става все по-стръмен” и изискванията са много по-големи във всички направления. 

Поредица от спечелени няколко ITF-турнири (международни турнири до 18 год) от първа категория или добро представяне в юношески Гранд-шлем турнир привличат вниманието към състезателя. От тук се навлиза в един нов свят (живот), обещаващ много и изискващ многократно повече усилия и лишения. На широката аудитория е познат само „блясъка” на успелия, като „робския труд” и „чергарския живот”, изпълнен с ограничения и условности, остава в сянка.  Състезателят трябва да е готов психически за всички  очаквани и непредвидени  пречки и трудности, да кали волята си и желанието за преодоляването им.  

Изискванията и натоварванията за тенисиста нарастват много и е необходима група от специалисти освен тенис-треньор (психиатър, треньор за физическа подготовка, физиотерапевт и рехабилитатор, менаджър), които да се грижат за него. Професионалният състезател (независимо от спорта), без подобна група трудно ще може да направи успешна кариера. Професионалният спортист е днешния „гладиатор”. 

Добре би било да се помисли по всички тези предстоящи проблеми, засегнати макар и бегло.

Пожелавам на всички, които ще прочетат написаното да достигнат до етапа на „осъществяване на мечтите”. 

На тях ще кажа само едно – не се главозамайвате, пазете се от „ласкатели” и „медии” и никога  не забравяйте от къде сте тръгнали и как сте стигнали там, където сте сега. Осъществяването на мечтите е само началото на живота ви, който трябва да се изживее така, че да ви носи удовлетворение и радост.“

Мечтите и целите движат живота на всеки от нас.

Вижте още:  Българите в световната ранглиста в края на 2018 г

С голяма благодарност на Емилиан Пампулов! За мен беше чест и удоволствие!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *