post

„Тенисът предизвика неугасващ, благодатен огън в сърцето ми.“

Днес срещата ни е с Емилиан Пампулов, един от голямата тенис фамилия Пампулови, брат на близнаците Божидар и Матей. Роден е през октомври 1944 г.  Има две активни професии – на дипломиран строителен инженер и дипломиран тенис треньор, които  упражнява все още по широкия свят. Баща е на известната наша тенисистка Елена Пампулова-Бергоми. Съдбата е много благосклонна към него, като му дава живот, изпълнен с промени, възможности и изпитания.

„Едно сегашно действие обикновено ни връща в миналото, най-често в детството, и така създаваме  бъдеще.“ Моя перифраза, силно повлияна от Зигмунд Фройд.

Причина да се замисля за това е моят събеседник. В разговора си с него за пореден път си дадох сметка, колко важни са първите години от нашия живот за решенията, които взимаме, как се оценяваме, колко сме оптимистични и запазили свежестта в мислите си.

До разговор с Емилиан Пампулов стигнах, може да се каже, случайно. Но, няма да скрия, че за мен беше удоволствие. Вярвам, че всеки от вас ще открие в нашия разговор по нещо за себе си.

Започвате да играете тенис през далечната 1955 г.  Какво е за Вас тенисът?

„Тенисът присъства активно в целия ми съзнателен живот. Той е част от моя живот и пътя на развитието ми. Искрата, която баща ми запали, предизвика  неугасващ, благодатен огън в сърцето ми.”

44b299e5cd22a11c79a42bf6ec8be402.0 1
1964 год . Адв. Димитър Пампулов (баща на братята Димитър, Емилиан, Божидар и Матей– положил основите на тенис-фамилия „Пампулови”)

Огънят може да е изпепеляващ, в който да изгориш, такъв, който да освети заслепяващо един житейски път, но „благодатен“, звучи като духовно прозрение и пречистване. С какво огънят за Вас е „благодатен“?

„С напредване на възрастта ми, ясно разбрах, че тенисът в много голяма степен е помогнал и ми помага и сега да се развивам в направление, носещо ми чувство за реалност, вътрешна хармония с действителността и удовлетворение от делата ми.  Той ме подготви за трудностите, които  срещнах в живота си (независимо от тяхното естество), да ги приема като поредното изпитание, даващо ми възможност да коригирам извършени волно или неволно грешки, да получа нови знания, да издигна нивото на възприятията и кръгозора ми. Тенисът ми помага да разбера самия себе си, да преодолея натиска на чувствата си, когато анализирам и решавам проблеми, да приема загубите си като пореден урок и да не се страхувам от тях, да търся и да намеря правилната стратегия за успеха, който се постига с много борба,  да „проникна в главата” на противника си, да наложа волята си над него и да го уважавам, приятелствата ми да са безкористни, … и най-вече стремежите и целите ми да са добронамерени …

Нима това не поражда „благороден огън в сърцето”?“

Вижте още:  "15-40"

Тенисът не е само в сърцето Ви, но и дълбоко в мислите Ви. С какво още може да ни въздейства този спорт?

„Тенисът може да подобри характера на невръстен или възрастен човек. Имал съм много интересни случай с хора на средна възраст с престижни професии и добре поставени в обществото, които започнаха да играят тенис и за няколко години, за тяхна голяма изненада, промениха някои черти от характера си (те сами го констатираха и коментираха, а и аз го забелязах). Но пиша „може”, защото първо се изисква от играещия да го „прави с желание” и този, който го тренира да си върши работата „със сърце”.  Това ме научи тениса още през пубертета ми, а именно, че когато върша една дейност, независимо каква, трябва да вложа цялото си сърце в нея и да не мисля за облагите или пари, които може да ми донесе тя, а за резултата от дейността, който ще ми донесе удовлетворение и задоволство. Вероятно, облагите или парите ще дойдат рано или късно, като те не са най-важното. Това стана и един от основните девизи в живота ми, за което съм безкрайно благодарен.“

Не живеете в България. Доколко следите развитието на тениса в България? 

„Свидетел съм на възстановяването на тениса в България след голямата промяна през 1944 г., и промените след 1989 г.  Следя с огромен интерес цялостното му развитие до днес. 

През определен период от живота ми помагах безкористно и с благодарност за развитието му в България, като се опитвам да бъда полезен и сега.“

659059fee12caf221b84623fc68d3505.0 2
Три генерации : Емилиан Пампулов, Алекс Бергоми, син на Елена Пампулова-Бергоми и Елена Пампулова-Бергоми)

Как се променя тениса във вашите очи тук, в България? 

„Днес българският тенис е част от световната тенис общност. Промените в световния тенис се отразяват и при нас. Най-общо погледнато тенис-обществото съдържа няколко „главни групи” с много подразделения:

  • Тенисисти и треньори;
  • Ръководители и структури за управление;
  • Спонсори и финансови институции и групи
  • Медии
  • Привърженици, любители и зрители

Въпреки че общата цел на тези групи привидно е успешното развитие на тениса, всяка една има и свои специфични желания за промени с финансова изгода. 

Спортът и в частност тенисът са неразделна част от обществения живот на страната ни, като промените в обществото се отразяват пряко и върху него.

До преди половин година (преди появата на Корона-вируса), възможностите за упражняване на тенис спорта в България бях несравнимо по-добри от преди 30 години. Увеличиха се многократно броя на клубовете, треньори, членове. Календарът на БФТ бе препълнен с различни категории турнири, даващи възможност за изява на всеки в зависимост от възраст и ниво на игра. БФТ създаде система за подпомагане на подрастващите таланти, което даде и конкретни резултати на международно ниво. 

Всяка една от по-горе посочените групи лобира  в този „бум”по свой начин, често в противоречие с някоя от другите „групи” или с всичките останали. 

Промените в „Правилникът за провеждане на състезание”, които се направиха през последните десетилетия в професионални я тенис бяха взаимствани (до голяма степен) от правилника за университетски тенис първенства в САЩ или от новите технически възможности. 

Всяко една промяна е вследствие натиска на определена „група”, която я облагодетелства, често в ущърб на друга.“ 

Как, с какво сега успявате да помагате на тениса у нас?

Вижте още:  Българите в третия ден на Sofia Open 2019

През 2017 год. дъщеря ми Елена  доби „Лиценз за провеждане на национални турнири от световната тенис-верига за деца (от 9 до 16 год) „Champions Bowl”“ за Швейцария и България. Аз поех ангажимента да ѝ помогна за намиране на подходящ клуб и да организирам и участвам при провеждане на турнирите в България.  (Аз имах опит при организиране и провеждане на тенис-турнири. Преди години многократно организирах и провеждах турнири – един от тях е  тенис-верига „Олимпийски надежди”, международни турнири за деца до 14 г. включени в Календара на Европейката Тенис Асоциация и носещи точки за Европейската ранг листа. Провеждаха се в Пловдив, София, Русе, Бяла Слатина). Победителите в националните турнири на „Champions Bowl”, добиват правото да участват във Финалите, които се провеждат в Умаг, Хърватия през септември всяка година. Елена осигурява безплатно топките за турнира в България, като дарява и приходите от турнира на българския клуб, приел провеждането на състезанията. През 2018 г. турнирът се състоя на кортовете на ТК „Левски София” като участваха над 200 деца. През 2019 г. – на кортовете на ТК”Дема”, София, където участваха 220 деца. През тази година 2020 г. турнирът бе предвиден да се проведе отново на кортовете на ТК „Дема”, но „Корона-вируса“ обърка целия календар на БФТ за 2020г. (следващото допълнение  вече не е актуално, защото има обявен съкратен календар на БФТ за сезона на открита за 2020г. –  „и все още не ясно какви турнири ще се провеждат в България и кога.”)

Това е една от дейностите, която осъществяваме в помощ за младите български  тенисисти, без с дъщеря ми да търсим лични облаги.

Вижте още:  ROLEX PARIS MASTERS PARIS, FRANCE OCTOBER 30 - NOVEMBER 05 2017

Ако погледнем тениса в световен план как си представяте US Open без зрители и без много от основните играчи, правещи турнирите от Големия Шлем? Знам правилото в спорта, че състезанието е за тези, които участват в него, но все пак.

„Ситуацията в USA като цяло е много неясна и противоречива (правила, пътувания, визи и т.н.). US Оpen е част от този хаос и основните играчи са „резервирани”  при участието си (а някой се отказаха от участие), така че турнира ще бъде слабо подобие на това, което беше. От целия хаос и неяснота ще се възползват „средните” играчи. Не очаквам добро ниво и това е не поради липсата на публика.  Джокович, с желанието си да участва в Турнира, показва стремежа си да се възвърне нормалния ритъм на турнири при професионалистите. Това е от огромно значение за младите състезатели.“

 Гледахте ли турнира на Муратоглу Ultimate Tennis Showdown (UTS)?

„Да. Аз одобрявам провеждането на тези турнири, защото състезателите се нуждаят от тях. От целия хаос състезателите се чувстваха изоставени и ощетени. Различните Тенис Академии, финансови групировки и други подобни се стремят да запълнят бързо появилите се „бели петна” в календара на професионалистите (ATP, WTA и др.). Всичко се прави за пари, власт и контрол (влияние). Тенис Академии, тенис клубове, организатори на тенис турнири, състезатели  са финансово засегнати и от въведените ограничителни мерки от различни институции.  Те правят опити да възстановят  ритъма на турнири, но е много трудно. Има доброжелатели и още повече критикуващи. За съжаление, много по-лесно е да критикуваш, отколкото да намериш най-правилния подход при кризисна ситуация.  И още повече, когато  човешката маса е загубила чувството си за самосъхранение и реалност и остава лесно да бъде манипулирана …“

Нашият разговор продължава с една истинска Академия за родители, която споделя моят събеседник.

Очаквайте утре!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *