post

Силвия Дачева – „Разчитам много на екипа, с който работя.“


Замисляли ли сте колко отговорно, уморително, но и емоционално е участието на децата подавачи в срещите от тенис-календара. Трябва да познаваш добре правилата на играта, да си максимално концентриран и много бързо /за 2-3 гейма/ да опознаеш стила, а често и капризите на играчите, на които помагаш. Колко мотивиращо е да си на един дъх разстояние от твоите идоли, да чуеш „благодаря“ от самия Вавринка за всяка подадена топка. И колко изкушаващо е да нямаш право дори на снимка с някой от тях, а толкова да го искаш. 32 деца през всичките дълги дни на турнира са на корта. Голямата отговорност за тяхната работа се поема от ръководителят им.
Днес ще ви запозная с жената, която от години, на турнирите на WTA и ATP, провеждани в България, неизменно е до тях. От селекцията, до последната точка и официалното награждаване. Това е Силвия Дачева. И да е ръководител на децата подавачи е само една от многото ѝ отговорности, но пък е най-забавната, най-емоционалната и най-удовлетворяващата, особено когато оценката за представянето на турнира е най-високата.

Родена е през 1970 г. в София. „На 9 години започнах да тренирам тенис в ЦСКА (малко късно за стандартите) и въпреки, че първоначално не ме искаха, успях, с много труд и упоритост, да се наложа и станах част от отбора, който многократно беше шампион в различните възрастови групи.“ – разказва Силвия.
След като завършва средното си образование заминава за Австрия, за да игре за отбора на Линц в първа лига и по време на престоя си там е поканена в Union Klagenfurt, да стане треньор на детските им групи.
„Учех на индивидуален план в НСА и съвместявах с треньорската професия, учех се да работя с деца, което ми доставяше огромно удоволствие. Union Klagenfurt беше четвъртият клуб в класациите на Австрия и ми даде много възможности за развитие.“ – спомня си за това време тя.
През 2001 г. се връща България и гледа малкото си дете. Решението ѝ е, в България да не се занимавам с тенис, но съдбата решава друго. Юлия Берберян я кани да работи като треньор в новооткрития ѝ клуб. И така тенисът се завръща в живота на Силвия Дачева и този път май е завинаги. От 2008 г. до днес работи в ТК “15-40“.
Помолих Силвия да ми разкаже повече за дейността на клуба. „Клубът е създаден през 2006 г. и въпреки, че е „млад“ клуб, през изминалите години се наложи като един от най-добрите детско-юношески школи в България. В момента има 50 картотекирани състезатели, а в тенис-училището ни се обучават над 100 деца. През годините сме създали редица шампиони на България в различните възрастови групи като Александра Караманолева, Сара Боевска, Елизабет Данаилова, Васил Димитров, Каталина Петрова, Александър Василев, както и много водещи състезатели през годините, сред които са Иво Карамански, Мартин Атанасов, Цвети Трифонова, Габриела Славова, Елена Тодорова, Александра Габровска, Денислав Проданов, Михаил Иванов, Яна Кирчева, Елеонора Тонева и много други. През последните години сме и водещи по брой спечелени титли и призови места в отборните първенства.“

Silvia Dacheva
/с Елеонора Тонева, шампионка на двойки от ДП в зала до 12/

От 2016 г. тя е спортен директор на клуба, една много задължаваща и всеобхватна длъжност. Исках да разбера повече какви за задълженията и отговорностите на спортния директор в един тенис-клуб в България, с какви трудности се среща и как ги преодолява. „Моята задача е да бъда координатор и коректив на всички основни звена, а това са състезателна дейност (планиране и провеждане на тренировъчен и състезателен процес в индивидуалните и групови тренировки), тенис-училище, летен детски лагер, групи за възрастни и индивидуални уроци с любители, организиране на състезанията от календара на БФТ, на които сме домакини, провеждане на абонаментни сезонни кампании и кандидатстване по проекти, отчетност. Освен това имам и състезатели, с който работя индивидуално. Ежедневно пред нас стои задачата да имаме колкото се може повече деца, които да спортуват, както и кортовете да са максимално запълнени. Това е от жизнена важност за самоиздръжката на клуба. Всеки един ден е битка за оцеляване. В сегашния период на пандемия сме изключително притеснени за бъдещето на клуба.“

Tennis Club 15 40 Sofia
/ на тренировка с децата от клуба/

През последните години в София бяха открити много нови кортове и това поставя сериозни предизивикателства пред тях и, за да са конкурентни, те трябва да се стремят да са винаги сред най-добрите в работата си. А това изисква и добра съвместна работа с БФТ. Ето какво споделя Силвия: „ТК“15-40“ тясно си сътрудничи с БФТ и бих казала, че през последните 3 г., в които аз ръководя клуба, сме работили добре заедно и съм благодарна на Пресиян Коев, който винаги бързо откликваше на всички въпроси и проблеми, който сме имали. Надявам се доброто ни сътрудничество да продължи и занапред.“
За успешното развитие на тениса едно от определящите условия е финансирането му. Говорихме за мястото на тениса в българския спорт. „Относно категоризацията на спортовете, тенисът определено е ощетен. Трета категория е някак неразбираемо за един от най-популярните спортове в България и света, а и през последните години спортните ни постижения са значими. Бих се радвала, ако има повече прозрачност при финсирането на клубовете.“ – това е мнението на пряко ангажираната в управлението на ТК „15-40“ Дачева.

Вижте още:  В КОСТА РИКА ЗА КУПА „ДЕЙВИС“
Silvia Dacheva Tennis Club 15 40
/с отбора до 10 години/


Другото определящо условие за големите постижения във всеки спорт е масовостта.
„Минават години за изграждане на един шампион. А за масовия спорт финансиране почти няма. Много е трудно да достигнем до децата. Да влезем в училищата и детските градини е направо невъзможно (казвам го от опит), а без тях няма спорт. Много бих се радвала тенисът да стане част от спортното обучение в училищата. Мини тенисът е изключително подходящ и лесен за реализиране в училищните салони и дворове.“
Базата и кадрите. Освен финансирането и масовостта, ето още два фактора, определящи доброто функциониране на един клуб, неговото развитие както за професионалния, така и за любителския тенис. Това е един въпрос, който поставям на всеки мой събеседник, с когото съм говорила на бъдещето на тениса в България. „Би било хубаво да има общ регистър на базите. Аз, лично, не знам колко корта общо има в София и каква собственост са, а ми е много интересно. Интересно ще е и колко нелицензиран и треньори работят на тези бази и не плащат данъци, но това е друга, не лека, тема.“

. Silvia Docheva Tennis Club 15 40
/награждаване на шампионите от ДП до 14 години/


Миналата година в Държавното първенство до 14 години, което беше организирано и се проведе на кортовете на ТК „15-40“, в квалификациите взеха участие 204 деца, което е своеобразен рекорд. Само хора, които някога са се сблъсквали с това да организират толкова много деца в едно събитие, могат да разберат и оценят какво е натоварването, но и удовлетворението след това. Когато тежестта на отминалото напрежение може буквално да те смаже, усмивката и силата от положителната енергия те зареждат и продължаваш с още повече увереност, че това е твоят път.
Това е Силвия Дачева и нейния път в тениса!

Вижте още:  ЗАКОДИРАНО

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *