post

Ultimate Tennis Showdown – мнения и въпроси за бъдещето

Ultimate Tennis Showdown (UTS) е един от турнирите, организирани в тенис академиите, за да запълнят празнината, появила се от вирус пандемията. Но и турнирът, събрал най-популярните имена в тениса.

Турнирът, който привлече внимание и с твърде различните от стандарта правила. Муратоглу даде заявка този турнир да не е еднократен акт, а да се създаде дългосрочна лига от събития по целия свят. И това не е най-важното! Муратоглу не от вчера говори за промени в тенис правилата. Както се заговори се промени в Купа Дейвис, такаи се появи АТР Cup. Според мен в началото UTS ще се бори за място в календара и в програмата на тенисистите също като Laver Cup. Като нещо по-различно, за разнообразие и настроение. Но, заговорили се за промени в правилата, в една или друга степен, те ще станат. Особено тези, които ограничават времето до предвидими граници. Заради телевизионните излъчвания, заради рекламното време, заради часовото планиране на дневните програми… Аз мисля, че това е неизбежно. И то скоро.

“UTS е глътка свеж въздух.“ – споделя Ришар Гаске.

Потърсих за мнение някои от тенис хората у нас.

Българските професионалисти в тениса не особено заинтригувани от този турнир. Оказва се, че твърде малко го следят. И все пак бяха любезни да говорим за турнира и по скоро за правилата в него.

Божидар Пампулов-младши, бивш състезател, сега един от тези, които работят с деца: „Не съм запознат в детайли, но и толкова ми стига, за да отговоря, че мнението ми е негативно. Това е ГМО тенис…„

Вижте още:  Истории и личности

„Турнирът UTS е доста различен като правила в сравнение с нормалните тенис правила. Мисля, че този формат няма да се използва, след като нещата с вируса се нормализират. Според мен голяма част от състезателите няма да се съгласни състезанията да се провеждат в такъв формат. Що се отнася до това, такъв вид правила да заместят сегашните, аз лично не го одобрявам. Мисля, че спортове като тениса, футбола, баскетбола и др., чиято структура на точкуване се е запазила в продължение на десетилетия, не трябва да се променя. Да, през годините съм съгласен да има леки промени тук и там, но не и такава драстична промяна. А дали това ще предизвика по-голям интерес от аудиторията не мога да кажа, защото всеки един човек има различно виждане на нещата. Според мен интересът трябва да идва от самата игра и начинът по който състезателите играят, а не от начина по който се броят точките.“ – Денислав Проданов, 18-годишен, състезател.

„Като човек съм малко консервативен и традиционалист. Съответно не одобрявам подобни изменения в правилата. Смятам, че биха били доста полезни при най-малките – в първите турнири до 8 г., където основната цел е децата да се забавляват, донякъде и до 10 г., но след това при преминаването към “състезателния” тенис трябва да се върви към традиционните правила.“ –Николай Пръвчев, съдия.

Неговото мнение, че тази форма е подходяща донякъде само за деца, споделят и други наши треньори.

„Тенисът е консервативен спорт, промените става в бавно. Представям си този турнир засега в края на сезона. Както е казал един велик ум – всичко е в мярката. Хубаво да има разнообразие, но в разумни граници. Подобен турнир, провеждащ се често, че ми дойде в повече.“ – Пресиян Коев, треньор.

Вижте още:  Той е Лоренцо Мусети.

Aлександър Пенев, треньор, споделя мнението си: „Дали има бъдеще този формат, времето ще покаже. Моето мнение е, че той е по-скоро форма на забавление и бизнес проект, който успешно използва условията на криза, за да добие популярност и да акумулира печалби на организаторите и участниците. Не виждам как би помогнал за подготовката и развитието на професионалните тенисисти и едва ли някой от тях го приема на сериозно в тази насока. Не виждам опит за изменение на правилата, а по скоро търсенето на нещо забавно и различно, което би добавило нови фенове на играта, нов контингент от хора. Може би за децата е интересно, бих казал и необходимо, за да се забавляват и да избягат от стреса на състезанията още от ранна детска възраст. Аз лично използвам тези карти и подобни формати дори и с големите състезатели, за да разнообразя тренировките и да разсея напрежението преди състезанията. За мен този турнир не представлява интерес, не случайно не го и гледам. Предпочитам да наблюдавам професионалистите в обичайната им среда – под напрежение, в истински битки, където дават най-доброто, на което са способни.“

„Цифрите са тревожни. В момента средният тенис фен е на 61 години и старее всяка година. За мен все пак тенисът е най-красивият и вълнуващ от всички спортове. Но отчаяно трябва да се преоткрие. Тенисът не успя да се адаптира към новите поколения.

Вижте още:  Николай Пръвчев -„Тенисът е сред най-рекламиращите България по света "

Хората гледат спорт по същата причина, поради която гледат филм: защото искат да изживеят емоции. Целта на UTS е да разруши бариеритеи да въведе изцяло нов начин на игра и консумация на тенис. Засилени емоции, нон-стоп действие, напрежение, директен достъп до съзнанието и отбора на играчите – всичко това в среда, вдъхновена от електронните спортове. Добре дошли в бъдещето на тениса!“ – обяснява Патрик Муратоглу, като търси причините в съвсем друга посока.

Това ли наистина ще е бъдещето на тениса, което демонстрира UTS?

Какво е вашето мнение?

P.S. Програмата за събота, 1.08.2020 г.
15.30 ч. Григор Димитров vs Никола Маю (заместил Попирин) – директно по MAX SPORT
16.45 ч. Беноа Пер vs Корентин Муте
18.00 ч. Вердаско vs Дъстин Браун
19.15 ч. Ришар Гаске vs Фелисиано Лопес
21.30 ч. Ал. Зверев vs Оже Алиасим
22.45 ч. Ализе Корне vs Фрухвиртова
24.00 ч. Анастасия Павлюченкова vs Онс Джабур
Неделя – полуфинали мъже и финали – жени и мъже!

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *