post

Най-големите съперничества е тениса… ПРИ ЖЕНИТЕ

Безспорното съперничество № 1 в моята класация се полага на
Мартина Навратилова vs Крис Евърт (1973 – 1988).

Navaratilova Chris Evert

 Това вероятно е и най-голямото съперничество в спортния свят! Ако не, то е там редом до Манчестър Юнайтед – Ливърпул и Мохамед Али – Джо Фрейзър. Тези две тенисистки са се срещали 80 пъти, а 60 от тях са били на финали на турнирите! Имате ли нужда от по-добра статистика, за да се докаже, че това е най-голямото съперничество? Като цяло Навратилова води с 43-37 победи, а това показва и колко оспорвано е това съперничество!
Малко вероятно е тенисът някога да намери подобен шампионски двубой като този.

За кратко, но запомнящо е съперничеството между
Мартина Навратилова vs Щефи Граф (1987 – 1989).

Navratioova Pgraff

 Ако погледнем времето, това са само три години. Вярно е, но през тези три години двете се срещат в шест големи финала.
На финала на Откритото първенство на Франция те изиграват един изключително оспорван двубой, който Граф печели с 6-4, 4-6, 8-6. Същата година те се срещат на финалите и на Уимбълдън, и на US Open, а Навратилова печели и двата.
Годината е 1989 г., Граф е на своя връх. Тя побеждава Навратилова в три основни финала и светът разбира, че вече има нов голям шампион.
След това Навратилова така и не се връща на върха на сингъл, като печели само един трофей, Уимбълдън през 1990 година.
Това съперничество е сигналът – Навратилова предава на Граф шампионския факел, която ще продължи да доминира в тениса като никой друг.

Вижте още:  Серина Уилямс срещу Симона Халеп - Wimbledon 2019 , финал

Едно много драматично съперничество е това на
Щефи Граф vs Моника Селеш (1989 – 1999).

Seles Monika

Ако тенисът някога е виждал две силни, ожесточени и технически надарени тенисистки, то те би трябвало да са Граф и Селеш. Между 1991 и 1993 г. всички Големи шлемове са разделени между тях. През втората половина на 80-те Щефи Граф доминира и става най-добрата. Но, когато не много известната Селеш я побеждава през 1990 г. на Ролан Гарос, светът осъзнава раждането на едно голямо съперничество. Двете се срещат в шест големи финала, като си поделят по три победи.
Това беше перфектното съперничество, но е прекъснато от обсебен фен на Граф, който ранява с нож Селеш по време на мач.
След инцидента тя никога не се връща на корта, слагайки преждевременно край и на това голямо съперничество.

 Най-яркото семейно съперничество в дамския тенис
Серина vs Винъс Уилямс (1998 – ).

Serena Venus Williams

 Никога тенисът не е виждал двама братя и сестри да си съперничат по начина, по който Серина и Винъс го правят. След Щефи Граф, фокусът на вниманието се мести към американките, които продължават да изненадват на корта!
Започват да играят една срещу друга през 1998 г. и до момента са изиграли 30 мача като Серина води с 18-12 победи. Те се срещат в 12 големи финала, отново с надмощие на Серина – 7: 5.
Когато двете излязат да играят една срещу друга, те са забележително силни и ожесточени, а в същото време и толкова близки!

Вижте още:  Светлана Кузнецова срещу Мадисън Кийс - Cincinnati , Final

Калифорнийският сблъсък:
Линдзи Дейвънпорт vs Винъс Уилямс (1997 – 2005)

C72de41abe9f69a269aa1fdc08b2c9a4.0

 Американките имат изиграни 27 мача, при съотношение 14 – 13 в полза на Дейвънпорт. Родената през 1976 г. Линдзи има 55 WTA титли, от които 3 Големи шлема, и още златен олимпийски медал от Олимпиадата през 1996 г. и WTA masters титла. Тя е световна № 1 както на сингъл, така и на двойки.
Паметен и до днес остава финалът между двете на Уимбълдън 2005 г. 25-годишната Винъс Уилямс и 29-годишната Линдзи Дейвънпорт се срещат, когато Линдзи е №1, а Винъс – 14-а поставена. Дейвънпорт не е печелила голяма титла 5 години, а Винъс – четири.
И двете се борят със зъби и нокти за този трофей и резултатът е най-дългият и един от най-добрите финали на жените в историята на Уимбълдън. Финалът продължава два часа и 45 минути, което го прави най-дългия в историята на турнира в Лондон.
При 6-5 във втория сет, Дейвънпорт сервира за титлата. И тогава настъпва моментът на Винъс. Тайбрек, спечелен с 7-4. Трети сет. Тук драмата е пълна – медицински таймаут за Дейвънпорт и проблеми с гърба. Двете жени се борят за всяка топка и за всеки сантиметър трева на Center Court. 16 гейма и 9-7. Уилямс печели третата си от общо пет титли на „Уимбълдън”.
„Знаех, че съдбата ми е да бъда победител, да печеля големи титли, да спечеля много титли.“, казва Уилямс.

Вижте още:  Симона Халеп срещу Кики Бертенс - Мадрид , финал

И това обобщава философията на големите битки и съперничества – никога не се предавай, до последната точка не спирай да вярваш, че можеш да победиш.

Утре продължаваме с най-големите съперничества при мъжете.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *