post

Той е Мориц!

Те са двама братя, синове на Волфганг и Карин – тенис-треньори. Мориц е на 19 години, по-големият му брат е на 25. Родени са и живеят в Австрия.
На 29.07. т.г. започва турнира от АТР 250 в австрийския курортен град Китцбюел и за първи път и двамата братя ще бъдат на корта в един и същи турнир.
Сигурно вече сте се досетили – братя Тийм ще играят в родна Австрия.

Moritz Dominic Thiem


И ако Доминик е водач в схемата на турнира на сингъл, то по-малкият Мориц ще излезе за първи път в турнир от тази категория.


Мориц Тийм е на 19 години, но за разлика от много други момчета, започва да играе тенис по-късно – на 9 години.
“Обичам да говоря за него и да казвам на всички как е той, какво прави и как играе. Не искам да се сравнявам с него. Можете да видите бекхенда ми. Винаги съм играл по-добре с една ръка, но се променях. Вероятно неволно копирах брат си, което не е лошо, защото мога просто да се уча от едно от най-добрите момчета.“ – казва Мориц за по-големия си брат.
“Тази година ще играя някои ITF турнири в моята страна, но също така обичам да играя в чужбина. Въпреки това, ако има повече турнири в Австрия, това би било предимство. В края на краищата много австрийци могат да играят добре, но не могат да се справят с разходите. Спортът е скъп и ако нямате необходимите ресурси, нещата стават по-трудни.“ И Мориц има финансови затруднения. В кариерата си досега е спечелил малко повече от две хиляди долара от наградни фондове.

Вижте още:  Треньорът на Серина Уилямс – Патрик Моратоглу смята да организира тенис турнир през май, за да помогне на играчите да се завърнат на корта


И ето го турнира в Австрия, за който Мориц получи WC като двойка не с кого да е, а с Никола Масу. Олимпийският шампион от 2004 г., 39-годишния чилиец, който вече е и треньор на Доминик, ще играе с младия Тийм.
“Идеята за двойка Mасу/ Тийм дойде от тренировка в Südstadt, а Никола веднага се развълнува да играе двойки с Мориц, който обича Китцбюел и винаги е играл добре тук”, обясни директорът на турнира. “И за Мориц също е страхотно да играе заедно с олимпийски шампион.”
“Никола наистина иска да играе тенис, тренира с Доминик, а 39 години е най-добрата възраст за игра на двойки”, казва бащата Волфганг Тийм.
“Мога със сигурност да науча много от Никола”, доволен е Мориц.
Интересен подход и любопитен пример за сътрудничество в семейството. Подкрепа и в решението на организаторите на турнира АТР 250 Generali Open, Kitzbuhel, Austria.
Ще следим с интерес участието на братята Тийм. И бъдещето на Мориц.

Вижте още:  Ролан Гарос Quiz

Radostina Atanassova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *