post

„Вдъхновяващо е…“

За тениса в България предстои истински празник. Десетки хора участват в подготовката, организацията и провеждането на Sofia Open, 2020 г. Турнирът от АТР 250 тази година се провежда непосредствено преди финалния мъжки турнир в Лондон и в странни условия, на които беше подвластен сезонът.

И тази година освен големите имена, на корта, в залата и извън нея ще се трудят десетки, чийто имена няма да стана известни. Това са децата подавачи на топките по време на срещите, както и доброволците, без които нито една спортна проява от такъв мащаб не би била възможна.Срещнах се със Силвия Стоянова и някои от „нейните деца“ дни преди турнира, когато започна и подготовката им. Александър и Димитър са истински „ветерани“ в тази дейност. Александър за трети път ще се включи като подавач в турнира и сподели, че го очаква с голямо вълнение. Той тренира тенис от седем години и сега е в клуб „Диана“. Александър сподели как тръпката от играта се прехвърля и на тях. Особено, когато на корта има българи. Спомня си срещите на Алекс Лазаров и как залата избухва при всяка негова точка. Определя участието си като незабравимо и изключително преживяване. Когато съм на корта като подавач, се чувствам специален.“ – казва Александър и няма търпение турнирът да започне.
Димитър тренира с треньор Алекс Пенев от името на ТК „15-40“. Мечтае да стане професионален тенисист. Голямата цел, която си е поставил е да учи в САЩ и да се включи в колежанския тенис. Негов фаворит за титлата е Шаповалов, очаква с интерес да види Феликс Оже-Алиасим и Яник Синер. „Нивото на нашия турнир е много високо, трябва да запазим концентрация през цялото време. Това е голяма отговорност.“ – сподели Димитър.

Вижте още:  Виктория Томова срещу Ализе Корне - Toray PPO , R1

Силвия Стоянова ще води 26 деца-подавачи, избрани измежду много желаещи. Всеки един от тях трябва да е много отговорен, точен, да умее да участва пълноценно в екипната работа. Тази година, поради извънредните обстоятелства, изискванията са много завишени. Турнирът е по-специален и поради времето, в което се провежда, преди финалния мастърс. „Всеки миг с децата си заслужава. Мотивацията им е огромна. Участието им в залата, сред големите имена е много вдъхновяващо. Това се отразява на желанието им за игра, на качествата и успехите им.“ – споделя за опита си Силвия.В края на всеки турнир АТР разглежда доклад за провеждането му. Оценката за нашия през изминалите години винаги е била най-високата.
А тя зависи в голяма степен и от работата, която вършат и другите доброволци, тези свързани с цялостната организация. Те са десетки, разделени на екипи, съобразно непосредствените им ангажименти и отговорности. Единият от екипите се води от Пресиян Коев. 32-годишният тенис-специалист има богат опит и за пореден път ще е част от организационния екип на Sofia Open. В този екип са включени 15 човека, все млади момчета и момичета, играещи тенис, готови да дадат всичко от себе си, всеки детайл да е изпипан по най-добрия начин. Техните задължения започват от посрещането на състезателите и техните придружители, грижат се за всичко необходимо в „балона“, както стана популярно да се казва, поради ограниченията. Част от тях осигуряват комуникациите. Други ще се грижат за условията за доброто протичане на тренировките в зала „София“ и задълженията им стигат до следене за безупречната хигиена и дезинфекция. Те, лично, също ще бъдат подложени на регулярен контрол на здравето им и евентуална контактност.

Вижте още:  Цветана Пиронкова срещу Андреа Петкович , Roland Garros 2020 , R1

Друг екип доброволци се ръководи от “О.К. Sport – Club” и един от основателите на клуба Николай Илиев – човек с богат опит в организацията на тенис-турнири, многократно подпомагал инициативи и благотворителни кампании свързани с развитието на тениса за деца и аматьори. Около 30 човека ще подпомагат безупречния ред в залата.
Каква е мотивацията да станеш доброволец? – попитах Ники Илиев.
„Мотивацията е любовта към тениса и спорта и желанието на тези хора да участват в организацията на събитие от световно ниво, за да придобият опит и познания, да се докоснат до звездите в тениса…“

Fb Img 1604425792039
Първите доброволци от първото издание на турнира.

Всички, които ще посетим залата, ще съдействаме по всякакъв начин на тези момчета и момичета, турнирът наистина да стане празник на големия тенис в България. Благодарим им за усилията, времето и безкористната отдаденост. И нека Sofia Open 2020 остави най-добрите спомени за участниците и зрителите в залата.

Вижте още:  Димитър Кузманов-Мико срещу Кимер Копеянс - Amersfoort Challenger , 1-ви кръг

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *