post

Sofia Open – слънце през ноември

Sofia Open
Sofia, Bulgaria
November 08 – 14 2020

Светът е притихнал. Covid 19 отново тормози живота и духа ни. Информационният поток е фокусиран в изборите за президент на САЩ. Тероризъм отне живота на невинни хора във Франция и Австрия и страхът като есенна мъгла се разстла над Европа…
А времето щедро ни дарява с прекрасни слънчеви дни. София блести в багрите на есента, макар и без обичайното оживление в центъра на града. Само в Арена Армеец „ври и кипи“. София се готви за домакинството на най-значимото събитие за годината в българския тенис.
Тенисът се опитва да държи приповдигнат тон. Париж предлага отлични срещи като качества на тенис-играта, но без емоции. Защото залите са мрачно тихи, защото всичко за сезона е решено. Знае се кой ще завърши като №1, знае се кои ще са финалната осмица в Лондон…
В това лишено от тръпка време следващата седмица ще се проведе и нашия турнир – Sofia Open, 2020. Щастливи сме, че изобщо се намери място за него в календара на АТР. Чакахме го с голямо нетърпение и надежди. Последния месец „големи“ имена се спрягаха за участници в София. Оптимистите го обявиха за „най-силния“ в неговата история. Скептиците търпеливо изчаквахме до последно как ден след ден списъкът се актуализираше. Сметките на някои се объркаха, на други се подредиха и те загубиха интерес от участието си. Това отваря възможности за някои български тенисисти. Изречението „Поради контузия Григор Димитров няма да вземе участие в Sofia Open, 2020.“ го пиша само от уважение към него самия. Защото, да има турнир АТР 250 в България и да не се спомене Григор Димитров, ще е неуважително. Макар да не се налага да коментираме отсъствието му. В сайта на АТР представянето на турнира започва така: „Чрез Григор Димитров България направи своя следа в ATP Tour и страната беше домакин на първото си събитие на ATP Tour в столицата си София през 2016 г. Димитров спечели турнира през 2017 г. по време на дебюта си в София. Sofia Open се провежда на 12 000 местната „Арена Армеец София“, водещото място за спорт и развлечения в България.“
Изпълнителен директор на турнира е Kay Godkhindi, дъщеря на Bharad Godkhindi, управляващ директор на Brand Plus Inc. Дъщерите му Kay и Sagari са директори в компанията. Никой от Godkhindis не играе тенис, но със сигурност знаят как да управляват успешен бизнес, свързан с тениса.
Имаме и Почетен борд на турнира. Какво означава – не знам. Четох интервю на един от неговите членове, но за ролята на Почетния борд в него не става дума.
Та, да се върнем на тениса.
През тази година участниците в Sofia Open няма да могат да разчитат на системата за видео повторение „ястребово око“. Така тенисистите ще трябва да се доверяват изцяло на решенията на съдията на стола и помощниците му по линиите.

Вижте още:  ATP CUP - България срещу Белгия

Жребият! След дълго и продължително чакане (какво точно, не се разбра) го дочакахме.
В квалификациите с WC ще вземат участие Александър Донски и Габриел Донев, които излизат съответно срещу Аслан Каратцев и японеца Сугита.
В основната схема настъпиха толкова промени – всеки ден, час по час…
Добре, че посланиците поне си останаха същите.
Накрая!
Димитър Кузманов срещу италианеца Карузо, Адриан Андреев срещу Милман. Това за българите до сега и в първи кръг. Както се очакваше няма да е лесно.
За съжаление в последния момент отпадна Александър Лазаров, дал положителен тест за корона вирус.
№1 е Шаповалов, №2 Феликс Оже Алиасим, следван от Алекс де Минор.
Яник Синер ще срещне любимеца ни Фучович в първи кръг, а Басилашвили излиза срещу Травалия.
Да пожелаем успех на нашите момчета! Успех и на турнира като цяло!

Телевизиите, които ще излъчват:
квалификациите – Нова спорт, после – Диема екстра и Диема спорт 2.

Тази седмица ще следим и турнира

Вижте още:  За Париж с любов

Upper Austria Ladies Linz
LINZ, AUSTRIA
Nov 9 – Nov 15, 2020

В него, в квалификациите, се включва Изабелла Шиникова. Първата ракета на Австрия и единствена в топ 200 Бабси Хаас получи “дива карта” за турнира. Първа поставена е Сабаленка, а трета в схемата е Ястремска. Виктория Томова се отказа от участие.

Stela Petrova

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *