post

WTA 2020 – годишна класация и статистика

WTA публикува класацията за края на годината 2020 след сезон, който обиколи 14 държави и региони и се състои от общо 27 турнира, тъй като пандемията повлия на турнето.

Традиционно класирането на WTA се основава на 52-седмична система с резултати от най-добрите 16 турнира на играч за единични и 11 за двойки. Тъй като турът спря през март поради глобалната пандемия COVID-19, класацията на WTA стана замразена, позволявайки точките за класиране да надхвърлят традиционния 52-седмичен прозорец, така че световната класация на играча да не бъде засегната поради спирането. Според ревизираната система класирането на играч се състои от най -добрите ѝ 16 резултата на сингъл и най -добрите 11 резултата на двойки въз основа на точките, спечелени между март 2019 г. и декември 2020 г. и включва точките „По-добро от 2019 г. и 2020 г.“, спечелени на нивото на тура и събития от Големия шлем.

Вижте още:  Българките в световната ранглиста през 2018

Въпреки ограниченото количество турнири през този сезон, WTA Tour даде изобилни запомнящи се моменти, подчертани от нововъзникващи звезди и нови шампиони от Големия шлем София Кенин и Ига Швьонтек , доминиращи победи от утвърдени таланти като Симона Халеп и Наоми Осака и вдъхновяващи завръщания от ветераните на турнето Виктория Азаренка, Ким Клайстерс, Цветана Пиронкова и др.

Водач в сингъл ранглистата е Ашли Барти , а в тази на двойки –Сей Су Уей.

Статистиката от Топ 10 на края на годината на WTA за 2020 г е следната :

  • Барти става 11-ият играч, задържал класирането в края на годината №1 в поредни години
  • Халеп държи най -дългата активна серия ( по срок на пребиваване ) и осма най -добра в историята на WTA – в Топ 10 на WTA за 336 последователни седмици (към 16 ноември 2020 г.)
  • Осака завършва сезона си на 3-то място за втора поредна година, в сравнение с 5-то място през 2018 г.
  • Кенин завършва сезона в Топ 10 за първи път в кариерата си, от 14-то място през 2019 г.
  • Свитолина държи третата ( по срок на пребиваване) активна серия в Топ 10 – 163 последователни седмици, зад Халеп (336) и Плишкова (199)
  • Каролина Плишкова завършва за пети пореден път в Топ 10 в края на годината
  • Андрееску задържа позицията си в Топ 10 за втора поредна година, въпреки че не е играла мач в сезона, засегнат от пандемия, ставайки втората канадка с подобно постижение.
  • Квитова завършва своя осми ,но непореден сезон в Топ 10
  • Бертенс завършва 2020 г. на 9-то място за трети пореден сезон
  • Сабаленка завършва за първи път в кариерата си в Топ 10 в края на годината след два последователни сезона, завършвайки на номер 11
Вижте още:  Miami Open,WTA-final

Пълната ранглиста на сингъл може да видите тук

Източник:официален сайт на Женската Тенис Асоциация (WTA)

Превод: Dimiter Kirov

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *