post

2021 – ново начало или “нищо ново”

2020 – годината, която ни се иска да забравим, но ще запомним завинаги.
Световният хаос се отрази и на тениса.

А започна толкова обещаващо !

АTP Cup и много добро представяне на българския отбор в Австралия. Воден от Григор Димитров, отборът, в състав Александър Лазаров, Мико Кузманов, Алекс Донски и Адриан Андреев, остави отлични впечатления с играта си на корта.
Февруари – отличен турнир на Григор в Акапулко, достигайки полуфинала и среща с Надал.
През март мъжкият ни национален отбор за Купа „Дейвис“ спечели срещата си в далечна Коста Рика.
И… невидима ръка натисна копче „пауза“.

През лятото „рестартът“ в мъжкия тенис дойде шумно, с много емоции, надежди и… тежки последици. Григор Димитров премина през Covid, а и още много други тенисисти преживяха това изпитание.

Животът е спирала – не може да се движим само нагоре или само надолу.
края на август се проведе дългоочаквания US Open и донесе много положителни емоции на почитателите на тениса у нас. Този път с марка Цветана Пиронкова. Великолепното завръщане на Цвети, след три години майчинство, беше белязано с четири удивителни победи и мач със Серина Уилямс. Истински триумф, който ѝ даде зелена светлина за Roland Garos. Чудесна Цвети и на клея.

На фона на голямата бъркотия в календара, за поредна година София посрещна мъжки тенис от най-високо ниво. Турнирът, планиран в седмицата преди големите финали, го направи желан и заявен от мнозина тенисисти. За някои от тях, все пак, се оказа просто математика, необходима в определен момент. Турнирът в София беше добър като класа, отлично организиран и незабравим за Яник Синер. Младият италианец ще го запише в биографията си като първа АТР титла.

Вижте още:  АКО ИМАХ ПАЛИТРА /седмицата в цветове/

Nitto ATP Finals, за последен път излъчени от Лондон, наистина показаха най-доброто от мъжкия тенис в момента. Герой стана Данийл Медведев. Надал отново е без този трофей в колекцията си, а Джокович разочарова статистиците, които се готвеха да отбележат изравняване на титлите с Федерер.
Като стана дума за Федерер – това се казва инвестиции в бъдещето. Година почивка, а всичко работи за теб – от промените в правилата, до представянето на съперниците.

България и нашите състезатели!
Много добър сезон за Роси Денчева, която води ранглистата на България за 14 и 16 годишните. Добри игри на Йоана Костадинова, Гергана Топалова, Илиян Радулов, Георги Георгиев, Павел Маринов… Продължаваме да следим развитието на Александра Габровска, Денислав Проданов, Янаки Милев, Габриел Донев, Денислава Глушкова, Хюлия Велиева, Даря Шаламанова… – на всички момчета и момичета.
Адриан Андреев спечели М15 титла в Гърция, изигра полуфинал в Мадрид и завършва годинатапод АТР № 573.

В очакване сме на 2021 година.
Много въпроси и намерения от изтичащата останаха за нея.
Ето част от въпросите, чиито отговори ще продължим да търсим.
Най-големият въпрос за световния тенис, разбира се, е Календарът. ATP и WTA се договориха за изравняване на категориите и ще следим кои турнири, кога и при какви условия ще се проведат, кои ще отпаднат…
Ще се проведат ли тази година Олимпийските игри? Ще вземе ли участие Григор Димитров в тях? (Макар и само теоретична, такава възможност има.)
Има ли нов треньор Григор Димитров?
Ще продължи ли стремителното изкачване на Цвети?
Какво става в тенисът на национално ниво? Ще можем ли ние, привържениците на тениса, да надникнем зад стената, оградила БФТ? Да се блъскаме в нея е безсмислено. Многократно опитваме да я направим прозрачна, да водим добронамерен диалог, да споделяме нашия поглед, да търсим съвместни идеи и действия или просто да разговаряме. Стената, за съжаление, става като че ли все по-висока и здрава. Но, ние ще продължим да задаваме въпроси и да търсим отговорите.

Вижте още:  Тенис календарът 2020? Парите победиха!

Ще започна с една, сякаш неглижирано, подмината тема от тази година.
Тодор Енев – капитанът, водил отбора за Купа „Дейвис“ от 2014 г., изненадващо за мнозина, напусна БФТ, а малко след това и позицията „капитан на отбора за Купа „Дейвис“. Енев стана част от треньорския екип на MG Sport.
В края на октомври УС на БФТ определи Пол Макнами за консултант на националния отбор за Купа „Дейвис“ за 2021 г. и спортен директор на БФТ.
Това са фактите.

И въпросите: Защо дългогодишният капитан напусна БФТ и капитанското място? И то след една успешна за националния отбор година. Кога ще бъде определен новия капитан? Какви ще са критериите за неговото избиране? Има ли право тенис обществеността да знае всичко това?
Ще бъде ли скоро България домакин на турнир/и от категория „фючърс“ и/или „чаланджър“? При какви условия може това да се очаква?
Нашите юноши и девойки, които до 15 -16 годишна възраст са напълно равностойни на връстниците им от Европа, след това се изправят пред една много трудна и често непреодолима задача – преминаването им към професионалния тенис. Кога ще може някои български талантливи младежи да бъдат подкрепени, да им се окаже съдействие за обучение в Тенис Академии в Европа? При какви условия?

Вижте още:  Григор Димитров срещу Фернандо Вердаско - Барселона , 2-ри кръг

Ето една възможност.
Има вероятност следващата година да се учреди Фонд за подпомагане на талантливи тенисисти, под егидата на Председателя на УС на БФТ. Тази практика е известна в Европа като Президентски фонд.

И въпросите, на които ще търсим отговори: Как ще бъде структуриран Фонда? Ще бъдат ли публичното обявени лицата, които ще вземат участие в органите му и как ще се определят? На какви критерии ще отговарят онези, които ще могат да се възползват от средствата? Как ще бъде мотивиран бизнесът, за да участва със средства в него? Ще бъде ли обявена сметката за дарения от физически лица? Пред кого ще се отчита и доколко „прозрачно“ ще се разходват средствата?

И накрая, защото е твърде важно. Комисия, определена от УС на БФТ, ще разработи „Стратегия за развитието тениса в България за 2021 – 2024 година“. Глобалният въпрос тук е: Какво ще промени тази стратегия в развитието на тениса в България?
Ще има ли по-широко обсъждане и как? Кога и кой ще я приеме и утвърди?
И така…

2021 година чука на вратата!
Дано е здрава и по-успешна!
И да я запомним с добро!

Stela Petrova

Оценете статията

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *