post

Безплатни тенис линкове

Линк 1(нов)

Линк2

Линк3

Линк4

Линк5

Линк6

Линк7

Линк8

Линк9

Линк10

Линк11

Линк 12

Линк 13

Линк 14

 

 

 

 

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

Едно интервю-незададени въпроси и неполучени отговори

Десислава Стоянова сподели в ефир, че е чакала една година за това интервю. Поискала е то да се случи миналата година, след триумфа, и логично. Но…имаме го година по-късно.
И ето го първият логичен въпрос – защо Григор Димитров не даде такова интервю за българска медия точно тогава? И като въпроса и отговорът е логичен – защото няма пред кого. Кой български спортен журналист е готов да го направи – носителят на престижни награди П.Б. ли? Та той не може да понася Григор. Позеленява, ако трябва да каже добра дума за него. Прехвърлях разни имена в главата си, рових в интернет, да не пропусна някой. Аз оценявам работата на Томислав Русев и Ники Александров, но те са футболни хора. Най-подготвена в ефир излиза Вера Маринова, но тя е друга генерация и… не се занимава с тенис. И, след година, Деси Стоянова, с много приятното си излъчване и добро възпитание, трябваше да отсрами българските медии.
И се явява вторият логичен въпрос. Защо след онзи наистина изключителен успех Григор Димитров не дойде в България – да го посрещнем, да го видим и чуем, да го разплачем от любов. Както правят мнозина, целунали подобни трофеи. Само един пример ще дам. Лаура Далмайер е германска биатлониска, с два златни и един бронзов медал от последната олимпиада 2018 г., 7-кратна световна шампионка, с 83 победи в Световната купа до миналата година, родена в малкия германски град Гармиш-Партенкирхен. Няколко дни след триумфа си се върна в родния град и нямаше здрав човек, който да не се включи в шествието и тържеството на площада в нейна чест. Нито графикът на тренировките ѝ е по-малко натоварен, нито състезателният календар по-малко наситен. Нито федерацията има нещо общо. А дали тя се гордее, че е родена в този малък град, не беше съобщено, но със сигурност хилядите по улиците му ѝ доказаха, че се гордеят с нея. И тя им даде тази невероятна възможност. Манталитет и отношение!
Вместо това, интервю в една телевизия даде баща му, а Григор дойде в България на 27.01.2018 г., даде пресконференция, на която завоалирано ни съобщи, че няма да дойде… нито с трофея, нито на турнира в София. Тази година ни го съобщи директно. По-добре /не, че няма да дойде, а че ни го каза направо/!
От тогава /вече близо година/ всички чакаме да чуем нещо повече от обичайните няколко изречения на пресконференциите след края на някой мач. И си го получихме. И май се шокирахме. Какво сме очаквали?
Изчетох десетки коментари на българските потребители в социалните мрежи, много за и против всяка негова дума. Добре. След като ни харесва или не, всъщност какво сме очаквали да чуем? Какво очаквах аз? Очаквах, че ще съобщи отказа на турнира в София. Освен в подгряващия АО в Бризбърн, Григор не участва в турнири от АТР 250. Този в София е един от многото такива. И не се изнедадах. Не очаквах обаче да се противопостави на възможността такъв турнир в България да има успех и в годините да се утвърди. Даже очаквах да го подкрепи, независимо, че неговото ниво в момента не му дава възможност да участва пряко в него.
Но и друго очаквах. Очаквах да ни каже, че след срещата му през септември 2017 г. с Президента и обявяване на намерение за основаване на Академия за тенис, вече нещо се прави. Нещо близо до това, че с негова инициатива и подкрепа, с финансовата и логистична помощ на някои държавни институции и частни инвеститори, вече е определено къде и се проектира тенис база, която да осигури възможности за подготовка на наши и чужди състезатели, която да отговаря на изискванията за организиране и провеждане на споменатите от него фючърси и чаланджъри. Година и половина по-късно или нищо не се прави, или ние все още не заслужаваме да чуем какво.
Очаквах да чуя колко се гордее, че е българин и това за разветите флагове. Все едно Лили Иванова на концерт да не изпее „Детелини“. Макар че, ако има нещо положително във факта, че е роден в Хасково, България, то това е екзотиката в произхода. Светът отдавна е едно село, което можеш да прекосиш за по-малко от едно денонощие и сълзливите думи по темата патриотизъм на мен ми идват вече в повече. Той и данъци не плаща в България, но да не изпадам в дребнавост и да си навличам допълнително хейт. Само се питам защо Федерер, Чилич и Дел Потро /не са само те, но за тях се сетих/ не са взели такова решение. Но, това си е тяхна работа. Както и изборът на Григор си е негово лично решение.
Очаквах да го попитат и най-после да каже за хората, които са го подкрепили като юноша, когато наистина му е било много трудно – на него и семейството му. Публична тайна е подкрепата на Хр. Стоичков и факта, че е бил стипендиант на фондацията на Димитър Бербатов. Дали тези двама големи спортисти не желаят това да се афишира или Григор не го споделя, няма как да знаем.
Каза за ракетата, за Агаси, за това как стъпка по стъпка върви напред в подговката си. И дано тези стъпки, макар и напред, ни върнат изумителния и неподражаем стил на Григор и фокуса, желанието и глада за победи.
Изкуството и модата са сред любимите му занимания извън корта. Бъдещ писател, дизайнер или модна икона – социалните мрежи отдавна са разкрили тези му интереси. Отиват му и сигурно му е забавно, затова и очаквано споделя за тях. И все пак тенисът е на първо място, и преди Никол. Това ми върна вярата и надеждата. Отново повярвах, че Дядо Коледа ще мине през комина и ще ми остави подарък под елхата. Очаквам го с нетърпение, както Григор новия сезон.
Десислава Стоянова сподели, че интервюто с Григор Димитров е едно от цикъла за изключителните българи. Идеята ѝ е чудесна и да включи Григор Димитров в този списък е повече от достойно и заслужено. Григор Димитров наистина е изключителен с успехите си на корта. Тя успя и предаването спечели. Какво обаче постигна Григор с това интервю? Платили са му – ако е взел пари, то е за да спази принципа, не защото има нужда от това. Популярност – звучи смешно! Има да каже нещо на БФТ – едва ли това е начинът. Обикновено големите личности, в която и да е област, демонстрират подобна публичност, когато имат какво ново да кажат на аудиторията си. Новини сигурно е имало, но само за някой, примерно, цигулар. Но за интересуващите се от спорт хора, които в Бъгария определено са мнозинство, едва ли.
Някой чу ли нещо ново?

Stela Petrova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

Orange Bowl 2018

Orange Bowl, International Tennis Championship
03 December – 09 December 2018

Международният тенис шампионат за деца Orange Bowl и Junior Orange Bowl са състезания по тенис, организирани от Международната тенис федерация (ITF) и Американската тенис асоциация (USTA), в които взимат участие младежи и девойки от цял свят. Шампионатът е основан през 1946 г. и се състои от отделни турнири за младежи и девойки от 12 до 18 години. Състезанията за 16 и 18 годишните се провеждат в Key Biscayne, Florida. USA, на клей.
Турнирът е известен още като неофициално световно първенство за младежи, тъй като се приема, че е сред най-важните състезания в годишния календар при младежите и е сред 5-те състезания в календара на ITF с ранг А.
Оранжевата купа е създадена от Еди Хер, който организира зимна надпревара в South Beach за дъщеря си Suzanne, която печели купата през 1949 г. Турнирът скоро се превръща в престижно и значимо състезание, тъй като се смята за начало на истинската кариера на големите шампиони по тенис. Десетилетия имената на победителите в турнира се изписват на медна плоча на входа на тенис центъра “Фламинго“. През 1983 г., по време на разцвета на турнира, в парка “Фламинго” е построен професионален стадион с 9000 места. През 90-те години обаче тенис центърът “Фламинго Парк” става жертва на лоша поддръжка. Стандартите на “Оранжевата купа” не са могли да бъдат запазени, така че през 1999 г. турнирът е преместен в Тенис центъра в Key Biscayne. За щастие “градът на плантацията” възстановява блясъка на турнира и той се утвърждава като домакин на най-добре управлявания турнир от десетилетия насам. Сега е в ход план от $ 5.5 млн за обновяване на съоръжениета. Проектът включва нова тенис сграда и 17 нови клей корта. Ще бъде възстановена и голямата бронзова плоча, съдържаща имената на всички шампиони по тенис, които започват кариерата си в турнира в парка “Фламинго“, заедно с табела, която почита местните играчи, като Джери Мос.
От 1962 г. двете по-млади възрастови групи до 12 и до 14 г. се провеждат на отделен обект. Така Junior Orange Bowl и Orange Bowl се разделят.


Играчите, които се състезават в Orange Bowl, се вписват като бъдещето на модерния тенис. От тук започва пътят на знакови имена като Андре Агаси, Борис Бекер, Бьорн Борг, Джими Конърс, Стефан Едберг, Крис Еверт, Роджър Федерер, Иван Лендл, Хана Манджикова, Анди Родик, Габриела Сабатини, Моника Селеш, Гилермо Вилас и Матс Виландър. Мери Джо Фернандес е единственият играч, който печели във всяка възрастова група Orange Bowl.
Българското участие в турнира също е много успешно. През 2000 г. Тодор Енев печели в турнира до 18 г., побеждавайки Бруно Соареш. Георги Паяков е шампион до 16 г. през 2005 г. А следващата 2006 г. титлата до 16 г. е за Григор Димитров, който през 2007 г. до 18 г. е финалист. Мануела и Катерина Малееви също достигат до финалите в групата до 18 г.


Тази година в турнира ще вземат участие Адриан Андреев, поставен под № 1, Симон Антъни Иванов, № 15 в схемата. Антъни Генов до този момент преодоля два квалификацинни кръга за влизане в схемата. При момичетата Даниела Димитрова е поставена под № 29 в основната схема.

Желаем успех на нашите млади надежди

Stela Petrova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

Българите в световната ранглиста в края на 2018 г

Наближава старта на официалния сезон и е време да погледнем към нашите тенисисти, които са в АТР ранглистата към края на годината.

АТР № 19 Григор Димитров

Grigordimitrovbgfans 20181201 0001


Григор Димитров започна сезона под № 3 отлично с полуфинал в Бризбън, четвъртфинал на Australian Open и финал в Ротердам, но контузия беляза представянето му през следващите месеци. Записа ранни отпадания на турнирите в Дубай, Индиън Уелс и Маями. Първата ни ракета направи два добри турнира на клей – Монте Карло – полуфинал и Барселона – четвъртфинал. Българският # 1, който по принцип е известен със спортсменството си на корта, завърши четвъртфиналния си мач в Барселона ядосан на Пабло Кареньо-Буста, че не е поискал от съдията да преиграят решаваща точка в тайбрека на втория сет. Последваха разочароващи участия в Мадрид и Рим с отпадане във втори кръг, а на Ролан Гарос отново не успя да прескочи трети кръг (загуба от Фернандо Вердаско 6-7 (4) 2-6 4-6).
Очакванията ни за силен сезон на трева не се оправдаха отново, с ранни отпадания на Fever-Tree Championships, London, Great Britain (загуба от Джокович 4-6 1-6) и на Уимбълдън (загуба още в първи кръг от Стан Вавринка 6-1 6-7(3) 6-7(5) 4-6 ). Не постигна задоволителни резултати и през втората половина, освен един четвъртфинал на Canadian Open.
След като приключи северноамериканското си турне на средно ниво с отпадането в първи кръг на US Open от Стан Вавринка, българинът отстрани Франсис Тиафо на Laver Cup и се завърна в ATP World Tour. На традиционно силните за първата ни ракета турнири в Китай отстъпи в Пекин във втори кръг на Душан Лайович 4-6 6-2 4-6 и отказа Шанхай. В Европа също не му провървя с ранни отпадания във Виена и Париж.
Така Григор не успя да се класира за финалите на АТР в Лондон и да защити титлата си там от миналата година. Това го изпрати до № 19 в ранглистата и остави много въпросителни за нас.
С привличането на Андре Агаси в екипа и с усърдна работа през подготвителния сезон, Григор Димитров ни дава нови надежди за добро представяне и очакване за завръщане на красотата в играта му.

АТР № 254 Димитър Кузманов

Kuzmanov.dimitar 20181201 0002


Димитър Кузманов започна годината ударно с финал и след това титла в Antalya, Turkey на Turkey F2 и Turkey F3 през месец януари. Резонно получи „дива карта“ за основна схема на Sofia Open, където в първи кръг изигра един добър мач срещу Жоао Соуса 6-7 (6) 1-6. След София втората ни ракета отново отлетя за Antalya, Turkey, където изигра три турнира, като се поздрави с титла, финал и полуфинал. Добрите изяви на фючърси го изкачиха до АТР № 304 и Кузманов се включи в квалификциите на няколко чалънджъра, като успя да преодолее тези на Internazionali D’Abruzzo Goldbet Tennis Cup, Francavilla, Italy, където в първи кръг отстъпи на Феликс Оже Алисим 5-7 6-7 (2). През юни в Германия постигна нови успехи с две титли на фючърсите Germany F4 Kaltenkirchen, Germany и Germany F5, Kamen, Germany. След двата успеха, Димитър Кузманов отново се включи в квалификациите на чалънджъри, като в Sopot Open, Sopot, Poland ги преодоля, за да отстъпи в първи кръг на Роберто Маркора 3-6 3-6. Последва нова титла на Poland F8, Poznan, Poland $25,000, която му даде шанса да влиза директно в основна схема на последвалите чалънджъри – Srpska Open, Banja Luka, Bosnia & Herzegovina (втори кръг Джанеси 62 26 26), Sibiu Open 2018,Sibiu, Romania (загуба в първи кръг от първия поставен Ласло Джере 6-7(7) 5-7), Sánchez-Casal Mapfre Cup, Barcelona, Spain (втори кръг Педро Мартинез 2-6 4-6). Последва финал на Italy F33 Santa Margherita Di Pula, Italy $25,000, за да дойде южноамериканското турне, където българският №2 постигна най-добрия си резултат в своята кариера – полуфинал на Challenger Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina (загуба от Педро Качин 3-6 6-7 (6)).
След успешния сезон за Димитър Кузманов, с най-високо място в АТР ранглистата № 254 сме в очакване, дали този резултат ще бъде достатъчен за участие в квалификациите на АО.

АТР № 431 Александър Лазов

960 600 Aleksandyr Lazov


Александър Лазов започна сезона с „дива карта“ за квалификациите на Sofia Open, където изигра един страхотен мач с бъдещия шампион Мирза Башич, в който бе на крачка от успеха 7-6 (2) 6-7 (3) 4-6. След София третата ни ракета отлетя за Анталия, Турция, където изигра редица фючърси и се поздрави с титла (победа над Атила Балаш 7-6 (4) 6-3) и четвъртфинал. През април замина за Италия, като в местните фючърси може да отличим полуфинала на Italy F11, Napoli, Italy $25,000. През втората половина от сезона Александър Лазов започна с фючърси в Западна Европа, като постигна два полуфинала – Austria F3, Wels, Austria и Netherlands F5, Rotterdam, Netherlands, както и финал в Netherlands F4, Oldenzaal, Netherlands. Последва чалънджъра Srpska Open, Banja Luka, Bosnia & Herzegovina, където тръгвайки от квалификациите, Лазов отстъпи във втори кръг на Йохан Татло 3-6 4-6. Сезонът на третата ни ракета приключи с участието на чалънджъра Andria E Castel Del Monte Challenger, Andria, Italy, където остана на крачка от основна схема (загуба в трети квалификационен кръг от Алдин Сеткич 3-6 4-6 ).
Сезонът не бе от най-успешните за Александър Лазов, но едно щастливо събитие беляза годината – сватбата с неговата приятелка Десислава Марковска.

АТР № 625 Александър Лазаров

Alexlazarovv 20181201 0001


Сезонът за Александър Лазаров започна с „дива карта“ за квалификациите на турнира Sofia Open, където изигра един много оспорван мач с Оскар Оте 7-6(3) 5-7 1-6. Последваха участия на фючърси в Румъния без особен успех, загуби в първи и втори кръг. През май се включи на Bulgaria F1, Sozopol, Bulgaria, където достигна четвъртфинал (загуба от Лукас Катарина 6-7(6) 2-6 ). През май се поздрави с още един четвъртфинал на Romania F1, Bucharest, Romania. Безспорно втората половина на сезона бе по-успешната за Александър Лазаров с четвъртфинали в Tunisia F25, Hammamet, Tunisia ; Austria F2, Kramsach, Austria; Austria F5, Vogau, Austria и Romania F10, Curtea de Arges, Romania, полуфинал на Romania F9 Pitesti, Romania и финал на Georgia F3, Telavi, Georgia. През ноември изигра серия от фючърси в Тайланд, като на последния достигна до четвъртфиналите Thailand F9, Nonthaburi, Thailand.
Сезонът за Александър Лазаров продължава с турнири в Доха, Катар.

АТР № 948 Габриел Донев

960 600 Gabriel Donev


Габриел Донев започна сезона в Анталия Турция, където във втория си турнир за годината достигна до четвъртфинал на Turkey F11. Последва нов четвъртфинал на Bulgaria F1, Sozopol, Bulgaria. Определено втората половина на сезона бе по-успешна за Донев, когато записа четвъртфинали през август на Serbia F3, Novi Sad, Serbia и през ноември на Turkey F36, Antalya, Turkey, както и два полуфинала Turkey F32, Antalya, Turkey и Turkey F37, Antalya, Turkey. Благодарение на тези резултати Габриел Донев ще запише рекордно класирене в ранклистата от следващата седмица № 846.АТР № 965 Васко Младенов

Vaskomladenov 20181201 0001


Сезонът за Васко Младенов започна през май, когато записа серия от фючърси в Тунис, като на Tunisia F19, Jerba, Tunisia достигна до четвъртфинал. През юли отпътува за Азия, където се поздрави с полуфинал на Chinese Taipei F1, Taipei, Chinese Taipei. Включи се в квалификациите на четири чалъндъра, но не успя да попадне в основна схема, след което отново в Тунис достигна четвъртфинал на Tunisia F32, Monastir, Tunisia. Сезонът за Васко Младенов приключи на фючърси в Естония и Финландия.


АТР № 1431 Александър Донски

Alexdonski 20181201 0001


Сезонът за Александър Донски започна с „дива карта“ за основна схема на Sofia Open, където изигра един добър мач с Мартин Клижан, загуба 5-7 1-6, като показа един съвременен тенис. Точките за ранглистата дойдоха от фючърси в Португалия, като на три от тях премина първи кръг в основна схема.
Сезонът за Александър Донски продължава с фючърси в Доха, Катар.


АТР № 1912 Мартин Димитров

Martindimitrovv 20181201 0001


Последният наш участник, с точка от световната ранглиста е Мартин Димитров. На турнира Bulgaria F1,Sozopol, Bulgaria, той достигна до втори кръг. Сезонът за него приключи в Гърция, където игра в серия от фючърси.
Не се пробива лесно сред мъжете, затова трябва да ценим малкото състезатели, които ни носят победи. 

Очакваме през новия сезон освен на успехите на Григор Димитров, да се радваме и на такива на по-младите състезатели. Александър Лазаров, Александър Донски и Габриел Донев са тези, от които се очаква пробив. Успешен сезон на всички, а ние тенис почитателите си пожелаваме да се наслаждаваме на красиви и победни игри!

Radostina Atanassova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

Българките в световната ранглиста през 2018

Сезонът при дамите приключи, но след излизането в майчинство на Цветана Пиронкова, България все още търси своята тенисистка, която да пробие в топ 100.

Виктория Томова WTA № 156


Сега всички погледи са насочени основно към Виктория Томова, която през миналия сезон загатна за амбициите си да се изкачи нагоре в стълбичката на WTA.Тя започна в Австралия под № 139 като загуби в първи кръг на квалификациите от Наталия Вихлянцева на турнира в Бризбън. Следваща спирка бе Аустрелиън Оупън, където влезе в основна схема като „щастлива губеща“ и отстъпи в първи кръг на Никол Гибс 1-6 1-6. Последваха загуби в квалификации и първи кръг, за да дойде турнирът в Истанбул от сериите International през април, на който Томова премина пресявките и загуби във втори кръг от поставената под номер 2 Светлана Кузнецова 5-7 6-4 1-6. След някои ранни отпадания, дойде пикът в представянето на българката, както тя сама потвърди, на Уимбълдън. Успешно премина през квалификациите, за да загуби във втори кръг от голямата Серина Уилиямс 1-6 4-6, като изигра един невероятен мач. За наше съжаление нататък сезонът на Виктория Томова не се разви така, както ни се искаше. Във втората половина може да отбележим четвъртфинал на BUDAPEST 3, HUNGARY, от ITF $ 60 000, CLAY(загуба от Катерина Заватска 4-6 5-7), за да дойде в края на сезона „азиатското турне“. В HONG KONG, CHINA, турнир от категория International, влезе в основна схема като „щастлива губеща“ и отстъпи във втори кръг на Кристина Кучова 1-6 0-6; SUZHOU, CHINA, ITF $ 100 000 – полуфинал (загуба от първата поставена Сайсай Женг 4-6 3-3 RET). Сезонът приключи за Виктория Томова в LIMOGES, FRANCE Level: 125K Series, загуба от румънката Никулеску в първи кръг 5-7 3-6. Първата ни ракета сподели, че целта ѝ през следващата година е топ 100.

WTA № 216 Елица Костова


Втората ни ракета започна сезона под № 210 на турнира AUCKLAND, NEW ZEALAND, от категория International (загуба в първи квалификационен кръг от Яна Фет 2-6 1-6). Включи се в пресявките на АО, но отстъпи във втори кръг на Деница Алертова 6-7(5) 2-6. Последваха няколко турнира на ITF в САЩ, като се отличи в RANCHO SANTA FE, UNITED STATES – четвъртфинал и след ACAPULCO, MEXICO, от категория International, където отстъпи в първи квалификационен кръг на Ребека Петерсон 5-7 1-6, Костова се завърна в Европа. Още на първия турнир SANTA MARGHERITA DI PULA, ITALY, българката достигна до финал (загуба от Башак Ейрадин 4-6 1-6) и след това четвъртфинал SANTA MARGHERITA DI PULA 2, ITALY (загуба от Олга Данилович 4-6 2-6). Така подготвена се отправи към BOGOTA, COLOMBIA, от категория International, където преодоля квалификациите и отстъпи във втори кръг на Далила Якупович 2-6 2-6. На турнира от същата категория в Истанбул остана на крачка от основна схема, а на чалънджъра в ANNING, CHINA достигна четвъртфиналите, за да загуби от първата поставена Шуай Пънг 1-6 0-6. Изненадващо, на традиционно силния за Елица Ролан Гарос, отстъпи още в първи кръг на пресявките (загуба от Корпач 4-6 6-2 3-6). Последва полуфинал в STARE SPLAVY, CZECH REPUBLIC ITF 25 000 $ (загуба от Ребека Срамкова 7-5 4-6 4-6), след който на турнирите на трева загуби в първи кръг в MANCHESTER, GREAT BRITAIN от Голубич 3-6 4-6 и в първи квалификационен кръг на Уимбълдън от Джейми Лоъб 6-1 5-7 1-6.
Втората половина на сезона не бе особено успешна за Елица Костова. Може да отбележим достигането до четвъртфинал в PRAGUE, CZECH REPUBLIC, ITF 80 000 $ (загуба от Хогенкамп 6-7(5) 7-6(5) 2-6) в края на юли и четвъртфинал в SANTA MARGHERITA DI PULA 10, ITALY ITF 25 000 $ в края на септември. Втората ни ракета се е представяла традиционно силно в квалификациите на турнирите от Големия шлем и през новия сезон очаквам да възвърне нивото си там!

Сесил Каратанчева WTA № 238

Сесил Каратанчева започна годината под № 184 директно от квалификациите на АО, като загуби на старта от Ирина Бара 5-7 6-3 5-7. Последваха ранни отпадания на турнирите в Сант Петербург и Доха, Катар, след които третата ни ракета се завърна в САЩ и на турнира DOTHAN, UNITED STATES ITF 80 000$ достигна полуфиналите (загуба от Таунзънд 6-4 3-6 2-6), а на CHARLOTTESVILLE, UNITED STATES, ITF 80 000 $ четвъртфинал (отново загуба от Таунзънд 6-3 4-6 6-7(2)). След подготвителните турнири на клей в САЩ, на Ролан Гарос Каратанчева отпадна разочароващо още в първи квалификационен кръг от Жабор 1-6 6-2 2-6. Последваха отново ранни отпадания, включително и на Уимбълдън (загуба в първи квалификационен кръг от Хиби 6-1 3-6 1-6), за да дойде турнирът MONTREAL, CANADA, от категория Premier 5, където българката премина квалификациите и в първи кръг загуби от Мария Шарапова 1-6 2-6. Това обаче не ѝ помогна на ЮС Оупън, където отпадна още на старта на пресявките (загуба от Тревизан 3-6 6-2 4-6). До края на сезона се отличиха чалънджъра в Чикаго (загуба във втори кръг от Петра Мартич 4-6 2-6), спечелването на квалификациите на QUEBEC CITY, CANADA, от сериите International (загуба в първи кръг от Мари Бузкова 2-6 1-6), финалът в TEMPLETON , UNITED STATES, ITF 60 000 $ (загуба от Мухамад 6-2 4-6 3-6) и четвъртфинала в TYLER, UNITED STATES (загуба от Хадад Мая 1-6 6-3 5-7).
Сесил Каратанчева е доказвала, че е боец и този сезон, въпреки по-слабите резултати, изигра доста силни мачове срещу класни съпернички. Вярвам, че ще се пребори за място в квалификациите на турнирите от Шлема.

Изабелла Шиникова WTA № 270


Изабелла Шиникова започна годината под № 381 в STUTTGART-STAMMHEIM, GERMANY, ITF 15 000 $, където отстъпи във втори кръг на Андрей, Румъния 3-6 6-4 4-6. След два четфъртфинала в Испания на турнири от ITF 15 000 $, достигна финал на PALMANOVA 2 (MALLORCA), SPAIN (загуба от Ин-Албон 1-6 5-7). След Испания Шиникова отпътува за Тунис, където игра четвъртфинал, три финала и вдигна трофея веднъж с победа над Кавайе-Раймерс, Испания 6-3 7-5. Последваха два четвъртфинала на турнири от ITF 25 000 $ – WIESBADEN, GERMANY и TBILISI, GEORGIA и в средата на юни достигна до два финала на KLOSTERS, SWITZERLAND ITF 25 000 $ (загуба от Колоджейова 7-5 4-6 1-6) и BASTAD, SWEDEN (загуба от Али Кийк, САЩ 2-6 1-6). Във втората половина на сезона можем да отличим четвъртфинал в LEIPZIG, GERMANY, ITF 25 000$ (загуба от Грабер 3-6 4-6), преминаването на квалификациите на турнира BIARRITZ, FRANCE, ITF 80 000$ (загуба във втори кръг от Цимерман 4-6 6-2 3-6) и четвъртфинали в POITIERS , FRANCE ITF 80 000 $ (загуба от Адлер 6-7(1) 6-2 1-6) и PETANGE, LUXEMBOURG ITF 25 000 $ (загуба от Манди Минела 1-6 4-6).
Очаквам през новия сезон Шиникова да продължи възхода и да я видим отново в квалификациите на турнири от Шлема.

Джулия Терзийска WTA № 373

Джулия Терзийска се бореше с контузия през предходния сезон и започна годината под № 593 на турнира GLASGOW , GREAT BRITAIN ITF 25 000 $, където отстъпи в квалификациите на Ана Врлич 3-6 6-3 3-6. В края на февруари петата ни ракета отлетя за Шарм Ел Шейх, Египет, където изигра серия от турнири на ITF 15 000 $ и спечели три титли, достигна един полуфинал и един четвъртфинал. В началото на юни, Терзийска игра в Узбекистан ITF 25 000 $ и се поздрави с два четвъртфинала. От втората половина на сезона се отличават четвъртфинал в ASCHAFFENBURG , GERMANY ITF 25 000 $, полуфинал в LAGOS 2, NIGERIA ITF 25 000 $ и силния турнир POITIERS, FRANCE ITF 80 000 $, където премина квалификациите, за да загуби от първата поставена Полин Пармантие 1-6 7-5 4-6.
Двадесет и две годишната Джулия Терзийска е другата ни надежда при младите състезателки за пробив в топ 100.

Александрина Найденова WTA № 448


Александрина Найденова се бореше с контузия в края на предходния сезон и започна новия в средата на април в Португалия на турнир от ITF 25 000 $. Първият добър турнир за нея дойде на чалънджъра ANNING, CHINA, където спечели квалификациите и беше близо до победата в първи кръг срещу първата поставена Шуай Пънг (загуба 6-4 1-6 4-6). Последваха ранни отпадания на турнири в Китай и Тайланд. Определено втората половина на сезона бе по-добрата за Найденова, която започна да намира играта си и се поздрави с четвъртфинал на турнира BUDAPEST 2, HUNGARY, като тръгна от квалификациите, финал в MARBELLA, SPAIN и финал на CEUTA, SPAIN, все от категория ITF 15 000 $. В началото на октомври достигна четвъртфинал на турнира OBIDOS 8, PORTUGAL ITF 25 000 $, като тръгна от квалификациите.
Сезонът за Александрина Найденова не е приключил като продължава участието си на турнири в Азия.

Диа Евтимова WTA № 502

Диа Евтимова започна сезона под № 511 на турнири в САЩ. От американското турне се отличи четвъртфиналът в TAMPA, UNITED STATES ITF 15 000 $. В края на април Евтимова замина за Турция, където изигра серия турнири в Анталия ITF 15 000 $ – един четвъртфинал, един полуфинал и един финал. Последваха редица ранни отпадания в различни турнири, за да дойде VARNA, BULGARIA, където достигна полуфиналите (загуба от Крачиун 6-4 3-6 4-6). В началото на октомври Евтимова отпътува за Израел, от където се завърна с две титли и един четвъртфинал.
Сезонът за Диа Евтимова продължава, като в момента играе на турнири в Анталия, Турция от ITF 15 000 $.

Юлия Стаматова WTA № 572

Юлия Стаматова започна сезона под № 642 със серия турнири в Анталия, Турция ITF 15 000 $ като в тях нямаше късмет да продължи по-напред от втори кръг. През март замина за Хамамет, Тунис, където достигна до два четвъртфинала и един такъв в Ираклион, Гърция. В средата на април се завърна в Анталия, Турция и се поздрави с два финала и три четвъртфинала. Последва полуфинал в Хамамет, Тунис в средата на юни и четвъртфинал на турнира WARSAW, POLAND ITF 25 000 $, като тръгна от квалификациите.
От втората половина на сезона можем да отличим четвъртфинал в MONTEMOR-O-NOVO, PORTUGAL, през септември, четвъртфинал в Созопол и Юлия Стаматова приключи през изминалата седмица в Анталия, Турция.

Гергана Топалова WTA № 626

Този сезон за Гергана Топалова бе преходен от девическия към женския тенис. Тя започна под № 880 при дамите, като редуваше участия при девойките и при жените. През май в Кайро, Египет игра финал и полуфинал. През втората половина на сезона достигна до четвъртфинал в HAREN , NETHERLANDS ITF 15 000 $, а през октомври изигра няколко силни турнира в Австралия, където тръгвайки от квалификациите на турнира BRISBANE, AUSTRALIA ITF 25 000 $ отстъпи във втори кръг на Далма Гафи 3-6 6-7(5); в TOOWOOMBA, AUSTRALIA ITF 25 000 $ в първи кръг на Оливия Роговска 3-6 1-2 REТ, в останалите два турнира загуби в квалификациите.
Няма да излъжа, ако кажа, че надеждите на повечето български почитатели на тениса са насочени към Топалова и се надявам тази подкрепа да ѝ помогне, а не да натежи.

Петя Аршинкова WTA № 661

Петя Аршинкова започна сезона под № 881 в Хамамет, Тунис. През март замина за Анталия, Турция, където постигна два полуфинала. Заедно с Топалова игра в Египет – полуфинал и четвъртфинал в Кайро. От втората половина на сезона се отличава полуфинала в PROKUPLJE 2, SERBIA ITF 15 000 $. И тя, както и Гергана Топалова завърши сезона в Австралия, като и в четирите турнира игра квалификации, които премина в TOOWOOMBA, AUSTRALIA ITF 25000 $ (загуба от Дестъни Аява в първи кръг 6-4 5-7 1-6).
Двадесетгодишната Петя Аршинкова е другата наша млада надежда, от която очакваме пробив през следващия сезон.

Ани Вангелова WTA № 942

Ани Вангелова започна сезона извън първите хиляда през март в Ираклион, Гърция, където нямаше късмет да преодолее квалификациите. Последваха ранни отпадания на турнири от ITF 15 000 $ в Хърватска, Турция, Сърбия, Чехия. През лятото изигра серия турнири в Азия, също без съществен успех. Завръщането в топ 1000 стана в края на септември, в HERAKLION 6, GREECE ITF 15 000 $, където Вангелова достигна финала (загуба от Кнол 2-6 5-7).

Габриела Михайлова WTA № 989

Габриела Михайлова започна сезона през януари в Анталия, Турция под № 868, но не успя да постигне нещо повече от втори кръг. Във втората половина от сезона през юли достигна четвъртфинал в CURTEA DE ARGES, ROMANIA, четвъртфинал в Созопол и в момента играе серия турнири в Анталия, Турция ITF 15 000 $.
Както се вижда от ранглистата, при дамите имаме симбиоза от опитни и млади състезателки. Въпрос на време е някоя от тях да пробие в топ 100. Очаквам с оптимизъм новия сезон и се надявам на повече тенисистки в квалификациите от Шлема.

Radostina Atanassova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

ФИЛМ ЗА МАГИЯТА НА МАЛКАТА ЖЪЛТА ТОПКА – ПРОДЪЛЖЕНИЕТО КАДРИ ОТ СЕЗОН 2018 г.

В края на миналата година проследихме кадър по кадър тенис филма, който получи своя надслов „Година на утвърждаването.“ Григор Димитров спечели Nitto ATP Finals и се утвърди сред най-високо поставените топ тенисисти в света. Федерер се завърна след дълго отсъствие и утвърди завинаги мястото си в историята на този спорт. Дузина сватби и бебета утвърдиха семейното статукво на някои от нашите герои. И още – утвърди се потребността от нови идеи в тениса. Своето първо издание получи Laver cup, нови правила намериха експериментална база на най-новия мастърс – този на младите, Next gen.
Работно обединяващо заглавие дадохме и на кадрите, които събирахме тази година – „Година на истината“. И не сгрешихме.

Кадър #1. Григор Димитров.
След триумфа в края на 2017-а посрещнахме тази с огромни очаквания. Тя така и започна, обнадеждаващо – полуфинал в Бризбърн, четвъртфинал на АО, финал в Ротердам. Последва спад, който не ни даде мира до края на годината. Два ярки проблясъка – в Монте Карло, полуфинал срещу Надал и четвъртфинал в Торонто. С изключение на Бризбърн, като истинска звезда, Григор игра само турнири от АТР 500 и 1000 и ГШ. Завърши годината с 29 победи и 19 загуби, без титла и с близо $ 2 млн., спечелени от наградни фондове. И ако той няма проблеми с физическата си подготовка, то слабостите в някои технически елементи /сервис, бекхенд/ и при движението по корта, се задълбочиха до степен на сериозен проблем и доведоха до загуби от реално преодолими съперници. При средно за цялата му кариера от 52% спечелени точки след 2-и сервис, тази година те падат до 48%. И като любопитна подробност – през 2017 г. има 563 аса, срещу 329 за тази и цели 25 мача повече. От № 3, сега приключава годината като № 19.
И това е истината! Не можем да очакваме от Григор дълго да поддържа върхова форма. Фокусът му се мени, щабът търси нови източници на мотивация, технически и тактически решения. Но, пикът на амбицията за доказване, мисля, че вече е преминал. Инерцията не е движеща сила, а тази година Григор разчиташе на набраната инерция през 2017-а. Ще се намери ли нов източник на позитивна енергия, която да задвижи нагоре кариерата на Григор Димитров? Новият сезон е пред нас.

Кадър #2. Феномените.
Новак Джокович. В средата на годината той излезе на Ролан Гарос като № 22 и достигна четвъртфинал. Спечели Уимбълдън като № 21-и и полетя нагоре. Всички знаем какво последва след това. Неудържим. Воля, характер, умения, търсене на решения, смяна на треньори. Всичко в името на победите.
Рафаел Надал, Роджър Федерер, Дел Потро – през 2018-а феномените написаха поредната страница от тенис историята.
Александър Зверев – изигра 77 официални срещи през този сезон, спечели 3 титли и добави 4-та в Лондон на заключителния мастърс. Само на 21 г., а толкова самочувствие. Дали Саша ще запази тази своя увереност в следващите сезони, за да се нареди сред феномените. Има всички качества за това. И най-важното – респектът не го плаши, а мотивира.
Истината. Не е достатъчно да се възхищаме на феномените. Всеки може да научи нещо от тях. Това обаче не е всичко. За да постигнеш подобен успех в живота си – е, просто трябва да си феномен!

Кадър #3. Възрастта не е порок, а качество.
Завършваме годината със средна възраст на първите десет в класацията на АТР – 29.9 години. Само трима от тях са под 30 годишни.
Истината! Да, очаквахме, че възрастта няма да окаже влияние на играта и резултатите на големите в тениса. И те продължават да ни го доказват по най-категоричния начин.
Тенисът е спорт, който, като всеки друг, съчетава физически качества и технически умения. Но, и спорт, изискващ солидна психическа устойчивост и мислене, взимане на много и то мигновени решения. Това изисква години натрупване на опит и умения. И всичко това, съчетано със съвременните технологии и възможностите за бързо и пълноценно физическо възстановяване, обяснява сериозната продължителност на спортната кариера на тенисистите. За да се задържиш на върха е нужно да добавим – лична мотивация, волята за спазване на режим и справяне с предизвикателствата на славата.
Но… Винаги има поне едно но. Следващите ги десет /от 11 до 20 позиция на АТР/ изцяло променят този облик. Там има само един /Фабио Фонини – № 13/, който минава тридесетте. И много скоро, може би доближавайки се до 30-те, те ще заемат своите места в челото на класацията.
Опитът и тенисът вървят „ръка за ръка“.

Кадър #4. Отборният тенис – бъдещето ще предлага нови възможности.
Laver cup вече се утвърди в календара на тенисистите. Като празник, като среща на емоции, като фестивал на най-доброто в тениса, като демонстрация на приятелство и подкрепа между вечни съперници. Едно добре заплатено участие в скъпоструващ спектакъл. И „актьорите“, и зрителите получават своето – вълнуващ тенис с най-високо качество. Ценителите на тениса вече чакат Laver cup, както меломаните – Райна Кабаиванска в „Тоска“ и то в Teatro alla Scala.
Истината обаче е друга. Предстои да станем свидетели на нещо наистина съвсем ново. Отборният тенис е пред истинско изпитание. „Роди се“ нова напревара – състезание за национални отбори. Турнирът ще се нарича АТР Cup и ще бъде организиран от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) и Австралийската федерация по тенис. Първото издание на надпреварата ще е през януари 2020 г., като с нея ще бъде даден старт на новия тенис сезон. Състезанието ще се провежда в рамките на десет дни в три австралийски града. В АТР Cup ще участват 24 отбора, а наградният фонд ще е 15 милиона долара. В турнира ще се разпределят точки за световната ранглиста, като даден играч може да спечели максимум 750 точки. Участниците в новия турнир ще бъдат определяни според мястото в ранглистата на най-добрия тенисист от всяка страна. Открива се възможност и за България да се включи, ако Григор Димитров запази добри позиции. Създаването на АТР Cup е сериозен удар по амбициите на купа “Дейвис” да си върне предишния блясък. От догодина и най-старото отборно състезание в света ще бъде с нов формат, като финалите в Световната група ще са играят в един град в рамките на седмица в края на ноември. Това най-вероятно отново ще лиши купа “Дейвис” от най-добрите играчи в света, тъй като финалите ще започнат веднага след заключителния турнир на АТP в Лондон.

Кадър № 5. Звезди и фаворити.
Тенисът има правила, бизнесът – също. Големите турнири с участието на много звезди е симбиоза от правила и бизнес. Фаворизирането на звездите е неписаното правило на големите тенис сцени. И то предизвиква много критики и неодобрение от всеки засегнат – състезател или просто симпатизант на ощетения. Но малко се говори открито за това. Жулиен Бенето и Чилич тази година отвориха темата и … не получиха широка подкрепа. Все пак звездите продават билети, носят печалби на рекламодателите, на спонсорите и благодарение на тях печелят всички. „Тези играчи носят спорта ни на раменете си и са си заслужили всичко. Благодарение на топ играчите останалите изкарват повече пари.“ – казва Иснър. И кой би го оспорил?
Истината. Всяка следваща година толерирането на звездите става все по-явно. Спортно-техническите резултати и личните качествата, които рекламодателите ценят, си взаимстват безкомпромисно. Олимпизмът и обективността в спорта вече са утопия.

Камерите вече се местят към слънчевите плажове и тихи екзотични кътчета на света. Зареждат се батериите за нови изтощителни битки.

„Очаквам с нетърпение следващия сезон…” – казва Федерер. И ние също. Каква ще бъде 2019-а? Да се опитаме да прогнозираме. Моят анонс е: „ Година на големите промени“. Ще има много размествания на лидерските позиции, много различен тенис, големи очаквания и изненади.
АТР започнаха промените от логото…

Филмът продължава.

Stela Petrova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

Nitto ATP finals 2018

THE O2, LONDON | 11-18 NOV 2018

С всеки изминат ден животът ни става все по-бляскъв и празничен. Наближават Коледните празници и мечтаната почивка за всеки от нас. И за тенисистите – също. Но преди това ще се насладим на един от най-вълнуващите турнири за сезона. Турнирът на най-добрите.
2018 ATP Finals, известен също като 2018 Nitto ATP Finals по спонсорски причини, ще се играе в The O2 Аrena в Лондон, Великобритания от 11 до 18 ноември 2018 г. Това е заключителното събитие за най-високо класираните играчи на сингъла и двойките за сезон 2018 г.
Осемте играчи, класирани по определена схема за точкуване, са разделени на две групи по четирима.
През груповата фаза, известна още като Round Robin, четиримата играят по три мача – всеки срещу всеки. Двамата играчи с най-добри резултати във всяка група преминават към полуфиналите. Победителят от едната група играе срещу втория от другата група и победителите от двата полуфинала оформят финалната двойка. Мач за 3-4 място не се играе. Двойките използват същия формат.
Общият награден фонд е $ 8 000 000.
Шампионът получава $ 1 280 000 + RR /RR или Round Robin носи $ 203 000 за всяка спечелена среща/.
Подгласникът – $ 620 000 + RR.
Участниците в груповата фаза – RR $ 203 000 за всяка спечелена среща.
Всеки участник получава такса за участие $ 203 000.
Резервите взимат по $ 110 000.
Как се разпределят точките?
Шампионът – 500 т. + RR
Подгласникът – 400 т. + RR
Груповата фаза /RR/– 200 т. за спечен мач.
Шампионът ще спечели максимум 1500 точки и $ 2 712 000 в сингъла и $ 517 000 при двойките.
Кои достигнаха до турнира в Лондон?
Група Guga Kuerten: Новак Джокович, Александър Зверев, Марин Чилич, Джон Иснър.
Група Lleyton Hewitt: Роджър Федерер, Кевин Андерсън, Доминик Тийм, Кей Нишикори.
Като резерви в турнира ще бъдат Карен Хачанов и Борна Чорич.
Миналата година на този турнир изживяхме едни от най-емоционалните дни през годината. Григор Димитров изигра най-добрите си срещи и заслужи трофея. За съжаление, тази година той няма да е част от това състезание. Макар класирали се, Надал и Дел Потро също ще липсват в компанията на най-големите в тениса.
След повече от десетилетие като място за финалите на Nitto ATP, The O2 Arena в Лондон също е изправена пред известно състезание за правото на домакинство на събитието. Обявена е тръжна процедура за домакинство след 2020 г. Всички заинтересовани страни е трябвало да представят официалните си заявления до 2 ноември 2018 г., след което на 14 декември ще бъде обявен кратък списък на потенциалните градове. Окончателното решение ще се вземе през март 2019 г., съобщават от АТР. Привличайки повече от 220 000 фенове годишно, този турнир е голям бизнес, и предвид неговия профил, вероятно градове като Пекин или Абу Даби могат да предложат оферти, подкрепени от високи държавни субсидии.
В изявление пред Ройтерс Крис Кромод, британският изпълнителен председател на ATP, заявява:
„Ние ще се стремим да осигурим бъдещето на събитието и след 2020 г.”
Почивка, празници, но и подготовка за състезание на всички нива – в спорта и в бизнеса.
Големият тенис е пред своята кулминация за 2018 г. Да видим кой ще е най-достойният да вдигне престижния трофей и да посрещне 2019 г. като най-добрият за измина

всеки изминат ден животът ни става все по-бляскъв и празничен. Наближават Коледните празници и мечтаната почивка за всеки от нас. И за тенисистите – също. Но преди това ще се насладим на един от най-вълнуващите турнири за сезона. Турнирът на най-добрите.
2018 ATP Finals, известен също като 2018 Nitto ATP Finals по спонсорски причини, ще се играе в The O2 Аrena в Лондон, Великобритания от 11 до 18 ноември 2018 г. Това е заключителното събитие за най-високо класираните играчи на сингъла и двойките за сезон 2018 г.
Осемте играчи, класирани по определена схема за точкуване, са разделени на две групи по четирима.
През груповата фаза, известна още като Round Robin, четиримата играят по три мача – всеки срещу всеки. Двамата играчи с най-добри резултати във всяка група преминават към полуфиналите. Победителят от едната група играе срещу втория от другата група и победителите от двата полуфинала оформят финалната двойка. Мач за 3-4 място не се играе. Двойките използват същия формат.
Общият награден фонд е $ 8 000 000.
Шампионът получава $ 1 280 000 + RR /RR или Round Robin носи $ 203 000 за всяка спечелена среща/.
Подгласникът – $ 620 000 + RR.
Участниците в груповата фаза – RR $ 203 000 за всяка спечелена среща.
Всеки участник получава такса за участие $ 203 000.
Резервите взимат по $ 110 000.
Как се разпределят точките?
Шампионът – 500 т. + RR
Подгласникът – 400 т. + RR
Груповата фаза /RR/– 200 т. за спечен мач.
Шампионът ще спечели максимум 1500 точки и $ 2 712 000 в сингъла и $ 517 000 при двойките.
Кои достигнаха до турнира в Лондон?
Група Guga Kuerten: Новак Джокович, Александър Зверев, Марин Чилич, Джон Иснър.
Група Lleyton Hewitt: Роджър Федерер, Кевин Андерсън, Доминик Тийм, Кей Нишикори.
Като резерви в турнира ще бъдат Карен Хачанов и Борна Чорич.
Миналата година на този турнир изживяхме едни от най-емоционалните дни през годината. Григор Димитров изигра най-добрите си срещи и заслужи трофея. За съжаление, тази година той няма да е част от това състезание. Макар класирали се, Надал и Дел Потро също ще липсват в компанията на най-големите в тениса.
След повече от десетилетие като място за финалите на Nitto ATP, The O2 Arena в Лондон също е изправена пред известно състезание за правото на домакинство на събитието. Обявена е тръжна процедура за домакинство след 2020 г. Всички заинтересовани страни е трябвало да представят официалните си заявления до 2 ноември 2018 г., след което на 14 декември ще бъде обявен кратък списък на потенциалните градове. Окончателното решение ще се вземе през март 2019 г., съобщават от АТР. Привличайки повече от 220 000 фенове годишно, този турнир е голям бизнес, и предвид неговия профил, вероятно градове като Пекин или Абу Даби могат да предложат оферти, подкрепени от високи държавни субсидии.
В изявление пред Ройтерс Крис Кромод, британският изпълнителен председател на ATP, заявява:
„Ние ще се стремим да осигурим бъдещето на събитието и след 2020 г.”
Почивка, празници, но и подготовка за състезание на всички нива – в спорта и в бизнеса.
Големият тенис е пред своята кулминация за 2018 г. Да видим кой ще е най-достойният да вдигне престижния трофей и да посрещне 2019 г. като най-добрият за изминаващата година.

Stela Petrova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

LAVER CUP – ТЕНИС И СВЕТСКИ БЛЯСЪК

LAVER CUP не е обикновен тенис турнис. LAVER CUP не носи точки за класиране, няма жребий, поставени, схема и елиминиране. Има два отбора и една легенда на трибуните, която с присъствието си задължава. И всичко друго, което може да си помислим – състезателен дух, напрежение, радост, нерви, разочарование, удовлетворение, майсторски тенис.


Както всички знаем идеолог и основен финансов играч в LAVER CUP е Роджър Федерер и TEAM 8. Зад кулисите е и подкрепата на Dirk Ziff / американски финансист и милиардер/. С партьорството на ROLEX и с основен спонсор J.P.MORGAN. За изискания вкус допринася и Moët & Chandon. Най-отбраното за избраните.
Турнирът е от най-висока класа – мястото е прецизно избирано, рекламата е продължителна, мащабна, богата и изпипана до последния детайл – от името, което не само буди интерес, но и внушава респект, през постерите, масираното и безупречно брандиране, перфектна онлайн информираност, съпътстващи събития и снимки, уникално много снимки, от които безброй усмивки на красиви лица внушават удовлетворение и щастие от случващото се. Добре облечени успели, млади хора се наслаждават на заслужен лукс и забавление. Мотивиращо!
Залата – внушителна, с много история и легендарен дух. Събрала елита на мъжкия тенис. Отборът – стимулира отговорност и отдаденост на идеята.
Емоции – много емоции от целия спектър на спортните и чисто човешки вълнения. Те увличат и инжектират адреналин.
Организацията – създава усещане и нагласи за изключителност.
Тенисистите са добре мотивирани финансово – освен лично договорените хонорари за участие, победителите получават по $ 250 000.
Станахме свидетели на три дни, изпълнени с изключително оспорвани битки и смяна на емоциите, в които толкова индвидуални играчи се представиха в удивителен отборен синхрон.
Крайният резултат май ще е най-малко запомнящият се елемент от събитието. И все пак, отборът на Европа с 13:8 точки са победителите на LAVER CUP 2018. Трофеят пътува за Стария континент. Легендарният Род Лейвър получава заслужено признание.

LAVER CUP блести от всички страни – като форма, като селекция, като професионален тенис, като изисканост и показност. Има за всеки по нещо – за професионалистите – необичайни роли в играта; за светските хроникьори – мода, бижута, красиви дами и скъпи тоалети, класно шампанско; за феновете – пристрастия извън стандартните; за букмейкърите – най-трудните прогнози.
За нас, българските привърженици на тениса, LAVER CUP 2018 е съпричастност. Григор Димитров е един от дузината най-представителни тенисисти в света – сред най-добрите професионалисти, с атрактивно и победно присъствие на корта, подкрепящ разпалено своите, ефектен с костюм и папионка, красив на постерите и кориците, блестящ в синхрон с блясъка на събитието

LAVER CUP много заприлича на “Златните глобуси” – по-забавната и обичана версия на “Оскарите” и преди АТР финалите в Лондон си е откровено и завладяващо шоу. Състезатели и зрители се забавляват. LAVER CUP показа, че спортът може да победи суетата.
За блясъка няма съмнение!

Stela Petrova

Сходни статии

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
post

WTA, сезон 2018, през погледа на един любител

Сезон 2018 във WTA приключи.Вълнуващ, разнообразен ,изпълнен с неочаквани обрати и победители .Съпътстван със скандали и предизвикателства.


Носителките на титлите от ГШ през 2017 г ,а именно -Серина Уилямс (АО), Альона Остапенко (Ролан Гарос), Гарбинье Мугуруса ( Уимбълдън) и Слоун Стивънс ( Откритото първенство на САЩ) ,не повториха постиженията си.
Сега имаме 4 нови шампионки- Каро Вожняцки (АО), Симона Халеп (Ролан Гарос),Анджи Кербер ( Уимбълдън) и Наоми Осака ( US Open).ъпътстван със скандали и предизвикателства. Носителките на титлите от ГШ през 2017 г. – Серина Уилямс (АО), Альона Остапенко (Ролан Гарос), Гарбинье Мугуруса ( Уимбълдън) и Слоун Стивънс (Откритото първенство на САЩ), не повториха постиженията си. Сега имаме четири нови шампионки – Каро Вожняцки (АО), Симона Халеп (Ролан Гарос), Анджи Кербер (Уимбълдън) и Наоми Осака (US Open). Да сравним с АТР – 8 ГШ за 2017 г. и 2018 г. и само трима победители. Всеки обаче, който се интересува от дамския тенис не би трябвало да е изненадан. Истинските герои за мен през сезон 2018 г. са Наоми Осака, Кики Бертенс ( няма звук”ъ” в холандския език) и Слоун Стив

Да сравним с АТР -8 ГШ за 2017 и 2018 и само трима победители.Всеки обаче, който се интересува от дамския тенис не би трябвало да е изненадан.
Истинските герои за мен през сезон 2018 са Наоми Осака,Кики Бертенс ( няма звук”ъ” в холандския език) и Слоун Стивънс.
Холандката спечели три титли- Volvo Car Open, Western & Southern Open и Korea Open.

Изпъкна с технична игра и здрава психика и от 33-то място през 2017г ,сега е #9.
Класира се за Сингапур ,но като заместник на Халеп и достигна до полуфиналите там.
Наоми Осака спечели Indian Wells преди да триумфира на Flushing meadows.
Японско-хаитянското момиче очарова с брилянтна игра от основната линия ,още по-здрави нерви и тинейджърски дух.Всъщност до скоро тя все още беше тинейджърка- преди месец навърши 20 години.
В Сингапур не постигна нищо ,но все пак е #5 ранглистата за 2018.

Слоун?Шампионката от US Open 2017 единствена показа последователност- спечели в Маями, игра финал в Париж и Сингапур и бетонира присъствие в ТОП10.
Да обърна внимание и на новите шампионки от ГШ.

Триумфът на Каро в Мелбърн не е изнедващ като се има предвид ,че спечели финалите в Сингапур предходната година.Просто се задържа на вълната само ,за да падне от нея непосредствено след сбъдването на детската си мечта.Причинините за слабото й представяне могат само да се гадаят.В интервю тя заяви ,че стремежът й е да се класира за Сингапур .След втория кръг на China Open това беше налице и сякаш освобена от всякакво напрежение,тя спечели турнира.Завършва сезона като номер 3 ,неуспявайки да премине груповата фаза на финалите преди две седмици.
Тъжното е ,че се установи ,че страда от ревматоиден артрит.
Загубилата финала на АО Симона Халеп изпита сладостта да е шампион в Париж.
Първата румънка с титла от ГШ.Каро също е първата такава датчанка.
Тя също не беше подмината от здравословни проблеми: диагностицирана с дископатия,тя се оттегли всякакви състезания след Азиатските турнири.
Успехът й на Ролан Гарос е плодът на многото й усилия в тренировките.
Анджи Кербер вдигна подноса в югоизточен Лондон добавяйки трета титла от ГШ към колекцията си.
Добър сезон за нея ,започнал още в Сидни.
Дмитрий Турсунов се оказа човекът,от който се нуждаеше друга звезда- Арина Сабаленка.
Макар,че виковете на Шарапова бледнеят през нейните, името й присъстваше във всички турнири от. втората част на сезона
Гарбинье?Все нещо не й достигаше тази година и от #2 през 2017 сега е #14 макар и с титла от Монтерей.
Плишкова спечели Порше Оупън,кола от тази марка и за трета поредна година е в ТОП10.
Френската й съименничка Каролин Гарсия не успя да повтори силната 2017 година и напусна ТОП10.
Младата рускиня Дария Касаткина игра финал в Индън Уелс , спечели титлата на “Кубок Кремля” и заема 10- то място.
В турнирите от категорията WTA International блеснаха Полин Пармантие, Камила Джорджи ,Юлия Гьоргес , Аш Барти,Куан Уанг, Анастасия Севастова.
Австралийка даже триумфира в Жухай.
Серина! Не ми се пише за нея, защото направи повече скандали отколкото титли през този период. Всъщност не спечели нито една титла. Финалист на Уимбълдън и US Ooen, където показа истинското си лице. Разправията със съдията Карлош Рамош разкри грозни черти от същността ѝ. Това беше поведение на 17 годишно момиче, което не се е научило да се контролира, защото е още дете, а не на 37 годишна жена, изиграла над 30 финала в турнирите от ГШ. Както има приказка от нашата народопсихология: “Никога не е късно да разкриеш кой всъщност си”. Стигнахме до скандалите, които неизбежно вървят във WTA, но всички други бледнеят пред този. Пак американката се появи в невиждан костюм на РГ, което накара организаторите да я предупредят, че ако през 2019 г. се покаже с него, ще я отстранят.
Победоносното завръщане на Шарапова се отлага за втора поредна година. След загуба на Индиън Уелс, тя смени треньора си, но след това не постигна нищо значимо.

Запомнете тези имена: Олга Данилович и Далия ЯЯстремска
С по една титла,но на тинейджърска възраст.И моята любимка- Камила Джорджи.

Квитова започна сезона изключително добре- с три титли,но на ГШ-ве беше невидима.
Сингапур се оказа с най-неочаквания победител-Елина Свитолина.Честита титла и #4 място за нея.

WTA finals Singapore 2018- Elina Svitolina


Моите пронози за сезон 2019: завръщане на Гарбинье,нова титла за Кербер и/ или Слоун и Каро/Осака и спирам дотук.
Чарът на WTA e в непредсказуемостта.

Dimiter Kirov

Редактор :Stela Petrova

Сходни статии